Linkovi

Rusija zahteva limit na NATO snage


Rusija zahteva limit na NATO snage
Rusija zahteva limit na NATO snage

Prema izveštaju u jednom od vodećih ruskih dnevnika „Komersant“, Moskva zahteva od NATO-a da ograniči kontingente savezničkih snaga, koji bi mogli da budu stacionirani u zemljama primljenim u tu alijansu posle pada Sovjetskog Saveza.

Pomenuti izveštaj objavljen je u jeku priprema predsednika Dimitrija Medvedeva da učestvuje u NATO samitu, na kojem će biti razmatran novi sveobuhvatni strateški plan severnoatlantskog odbrambenog saveza.

Generalni sekretar NATOa, Anders Fog Rasmusen, trebalo bi da poseti Moskvu pred pomenut dvodnevni samit, koji počinje 19. novembra u Lisabonu.

U znak otopljavanja rusko-evropskih veza Medvedev je prošle nedelje saopštio da Moskva razmatra mogućnost saradnje sa NATO-om na razvoju antiraketnog štita u Evropi.

Međutim, ruski vođa je takođe rekao da želi da dobije više detalja pre donošenja odluke o bližoj saradnji sa NATOm. U međuvremenu, ruski ministar inostranih poslova, Sergej Lavrov, je istakao da buduće veze Moskve sa tom organizacijom zavise od sadržaja najavljenog novog strateškog plana, kao i od stava članica NATOa prema upotrebi sile u međunarodnim odnosima.

XS
SM
MD
LG