Linkovi

Ruske sankcije neće se odraziti na CG


Ruski premijer i predsednik, Dmitrij Medvedev i Vladimir Putin

Ruske sankcije na uvoz poljoprivrednih proizvoda neće se odraziti na Crnu Goru, jer je proizvodima iz Crne Gore uvoz zabranjen još 2014. godine,

Tada su crnogorski proizvođači kao svoje proizvode koristili meso iz zemalja koje su tada već bile pod sankcijama.

Crna Gora je od juče zvanično na spisku zemalja kojima je Rusija uvela embargo na uvoz poljoprivrednih proizvoda.

Grupi država, kojima je Crna Gora juče dodata, od ranije je zabranjen izvoz prehrambrenih proizvoda iz 13 kategorija. Zabranjen je uvoz mesa od krupne rogate stoke i svinjetina, mesa i proizvoda od živine, kao i usoljenog, dimljenog ili sušenog mesa. Na spisku je i živa riba, rakovi, školjke i plodovi mora, kao i mlijeko i mliječni proizvodi, osim specijelnog mlijeka bez laktoze.

Zabranjen je uvoz i povrća, jestivog korijenja, kao i voća i orašastih plodova. Na spisku su i kobasice i slični proizvodi od mesa i mesnih poluproizvoda. Ne mogu se uvoziti ni prehrambreni gotovi, kao i prehrambreni i gotovi proizvodi pripremljeni po tehnologijama proizvodnje sira i koji sadrže 1,5 ili više mliječne masti.

Crna Gora je za šest mjeseci ove godine u Rusiju izvezla robu u vrijednosti 1,2 miliona eura, što je duplo manje nego u istom periodu prošle godine. Sada Crna Gora u Rusiju najviše izvozi pića Plantaža, a iz te kompanije su saopštili da je i on prepolovljen na oko pola miliona boca. Alkoholna pića nisu na spisku koji je juče objavljen.

Brzo nakon izjave Medvedeva, ruska Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor saopštila je da je odmah obustavila prijem veterinarskih sertifikata za proizvode iz zemalja kojima je proširen spisak.

Medvedev je saopštio i da spisak zabranjenih proizvoda može biti korigovan.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je još 24. juna potpisao ukaz o produženju sankcija zemljama EU, zatim Americi, Australiji, Kanadi i Norveškoj do 5. avgusta 2016. godine, što sada važi i za Crnu Goru.

Putin je 29. jula naredio da se svi poljoprivredni proizvodi, koji su zabranjeni za uvoz, a nalaze se u Rusiji, unište počev od 6. avgusta. Od tog dana do 11. avgusta uništeno je 500 tona hrane.

Na spisku uvoznika iz Crne Gore ruskog ministarstva bilo je devet preduzeća iz Crne Gore. Tri za proizvodnju mesa i šest za proizvodnju mesnih prerađevina. Kako je juče saopšteno iz ruskog ministarstva, njima je uvoz zabranjen još 2014. godine zbog nalaza veterinarske uprave, jer su crnogorski proizvođači za svoje proizvode koristili meso iz zemalja koje su tada već bile pod sankcijama. To znači da je tadašnja zabrana bila zbog šverca, a sada su ozvaničene sankcije zbog politike.

XS
SM
MD
LG