Linkovi

Medvedev: Moguća trka u naoružanju


Medvedev: Moguća trka u naoružanju
Medvedev: Moguća trka u naoružanju

Ruski predsednik Dmitri Medvedev kaže da bi u narednoj deceniji mogla da počne nova trka u naoružanju ukoliko Rusija i zapadne zemlje ne uspeju da se dogovore oko novog raketnog odbrambenog štita za Evropu.

U svom redovnom godišnjem obraćanju članovima oba doma parlamenta ruski predsednik je rekao da će Rusija morati da odluči da li da stacionira nove udarne snage ukoliko sve zainteresovane strane ne budu mogle da formiraju zajednički zaštitni mehanizam. On se založio za veću saradnju sa Sjedinjenim Državama i Evropskom unijom.

Ranije ovog meseca Rusija i NATO su se složili na sastanku u Lisabonu da razgovaraju o mogućnostima saradnje u vezi sa novim raketnim odbrambenim štitom za Evropu.

Obama: START od suštinskog značaja

Za to vreme, američki predsednik Barak Obama izjavio je da novi sporazum o ograničenju nuklearnog naoružanja sa Rusijom ima suštinski značaj za nacionalnu bezbednost, ali da prvo na dnevnom redu mora da bude smanjenje poreza američkoj srednjoj klasi.

Predsednik se danas u Beloj kući obratio novinarima, posle prvog sastanka sa kongresnim liderima od početka novembra, kada su održani izbori za Kongres. On je objasnio da START, kojim se nuklearni arsenali Sjedinjenih Država i Rusije smanjuju za oko 30 odsto, ima široku podršku bivših vojnih funkcionera i diplomata iz obe stranke.

Ipak, neki republikanci izražavaju zabrinutost, jer smatraju da je taj sporazum štetan za američku raketnu odbranu.

XS
SM
MD
LG