Linkovi

Hodorkovski proglašen krivim


Mihail Hodorkovski i Platon Lebedev na sudu u Rusiji
Mihail Hodorkovski i Platon Lebedev na sudu u Rusiji

Sjedinjene Države danas su kritikovale odluku jednog ruskog suda koji je proglasio bivšeg naftnog magnata Mihaila Hodorkovskog i njegovog poslovnog partnera Platona Lebedeva krivim za proneveru i pranje novca.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton je rekla da nove optužbe protiv Hodorkovskog i Lebedeva podstiču ozbiljna pitanja o 'vladavini zakona podložnoj političkim interesima' u Rusiji.

Oba okrivljena su demantovala optužbe, rekavši da su optuženi na osnovu lažnih iskaza, zbog toga što su podržavali opozicione političke kandidate i kritičare premijera Vladimira Putina, koji je u vreme hapšenja Hodorkovskog 2003. bio predsednik.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku, Ketrin Ešton, danas je rekla da EU prati taj proces, uključujući očekivano izricanje kazne. Njen predstavnik je apelovao na Rusiju da poštuje ljudska prava i vladavinu zakona.

Hodorkovski je svojevremeno bio najbogatiji čovek u Rusiji, dok je Lebedev optužen za kradju nafte i pranje 27 milijardi dolara zarade tokom šestogodišnjeg perioda. Obojici tek treba da bude izrečena kazna.

Hodorkovski i Lebedev su blizu isticanja osmogodišnje zatvorske kazne zbog prevare i utaje poreza. Advokati odbrane kažu da će uložiti žalbu na nove presude.

XS
SM
MD
LG