Linkovi

Rusija osudila Estonca na 15 godina zatvora


Eston Kover iza rešetaka u mestu Pskov, Rusija.
Eston Kover iza rešetaka u mestu Pskov, Rusija.

Ruske vlasti osudile su pripadnika bezbednosnih snaga Estonije, Estona Kovera na 15 godina zatvora zbog špjuniranja.

Koverov advokat potvrdio je da je je okružni sud u gradu Skov na zapadu Rusije izrekao presudu proglasivši Kovera krivim za špijunažu, krijumčarenje oružja i kršenje pograničnih propisa.

Rusija navodi da je Kover ilegalno prešao granicu i ušao u Rusiju u septembru prošle godine kada je priveden, a Estonija tvrdi da je Kovera kidnapovala nepoznata naoružana grupa ljudi i da je on nasilno prebačen preko ruske granice.

Zvaničnici u Estoniji kažu da je Kover istraživao operaciju krijumčarenja u koju su umešani ruski obaveštajni agenti.

I Estonija i Evropska unija pozvali su ruske vlasti da oslobode optuženog. Predstavnici EU su rekli da otmica predstavlja kršenje međunarodnog prava kao i da Koveru nije omogućeno fer suđenje, dok premijer Estonije Tavi Roivas ističe da je pritvaranje Kovera bilo “ilegalno od samog početka” i dodaje da njegova zemlja nastavlja da pruža punu podršku Koveru i da radi sve što je u njenoj moći kako bi ga oslobodila.

Ruski mediji prenose da će Kover biti prebačen u zatvor sa maksimalnim obezbeđenjem gde će biti podvrgnut teškom radu na ruskoj teritoriji, kao i da će morati da plati kaznu u vrednosti od oko hiljadu i po američkih dolara.

Ovaj slučaj još više će zategnuti odnose u Baltičkom regionu gde su tenzije pojačane još od prošlogodišnje aneksije Krima od strane Moskve, kao i podrške proruskim pobunjencima u istočnoj Ukrajini.

XS
SM
MD
LG