Linkovi

Rusija: Istraga optužbi o prevari


Demonstranti protestuju u brojnim gradovima Rusije zbog rezultata parlamentarnih zbora

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev – suočen sa nezapamćenim protestima birača – saopštio je da je naredio da vlada istraži optužbe o prevarama na prošlonedeljnim parlamentarnim izborima. Medvedev je danas prekinuo zvanično ćutanje i svojim pristalicama putem Fejsbuka obelodanio odluku o pokretanju istrage.

On kaže da nije saglasan sa desetinama hiljada demonstranata koji su juče izašli na ulice Moskve i drugih ruskih gradova i tražili ponavljanje izbora na kojima je 4. decembra pobedila vladajuća partija. Ipak, Medvedev je naglasio da demonstranti imaju pravo da kažu šta misle. Proteklih dana se u javnosti nije pojavio ni premijer Vladimir Putin.

Kritičari optužuju Putinovu vladajuću partiju Jedinstvena Rusija, za učešće u rasprostranjenom nameštanju rezultata i druge izborne prekršaje. Bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov je prošle nedelje zatražio da se izborni rezultati ponište i da se izbori ponove.

Jučerašnji mitinzi u Moskvi, Sankt Petersburgu i Habarovsku i Vladivostoku na istoku Rusije, uglavnom su protekli mirno. Ipak, na prethodnim demonstracijama u Moskvi i Sankt Petersburgu, bilo je primetno prisustvo velikog broja pripadnika policije i uhapšene su stotine demonstranata.

XS
SM
MD
LG