Linkovi

Protesti u Rusiji


Protesti u Moskvi
Protesti u Moskvi

Desetine hiljada ljudi protestovali su u Moskvi i drugim gradovima širom Rusije zbog navodnog lažiranja rezultata parlamentarnih izbora, na kojima je pobijedila Jedinstvena Rusija premijera Vladimira Putina.

Prema navodima policije, najmanje 20 hiljada demonstranata okupilo se na moskovskom Bolotnaja trgu, dok organizatori navode da je bilo oko 50 hiljada učesnika protesta. Tokom protesta, angažovane su specijalne policijske jedinice i oklopna vozila, ali nije bilo izvještaja o sukobima i rasprostranjenim hapšenjima.

Demonstranti su, između ostalog, zatražili poništavanje rezultata, nove izbore i ostavku predsjednika Centralne izborne komisije Aleksandra Čurova. Protestovalo se i u nekoliko drugih gradova, među kojima su Vladivostok i Sankt Petersburg, gdje se okupilo oko sedam hiljada ljudi, dok je u gradu Kabarovsk uhapšeno najmanje 30 osoba. Protesti su održani i u nekoliko gradova u Sibiru.

Ruski premijer je na parlamentarnim izborima uspio da zadrži većinu u Donjem domu parlamenta, ali opozicione strane tvrde sa su rezultati vjerovatno lažirani. Lideri vladajuće partije međutim demantuju navode o izbornoj prevari.

XS
SM
MD
LG