Linkovi

Rusija: Praznici u senci ekonomskih problema


Moskva

U Rusiji, pripreme za Novu godinu malo su poremećene zbog ekonomskih problemima i pada vrednosti nacionalne valute - rublje.

Međutim, bez obzira na to, stanovnici Moskve su - kako izgleda – vrlo raspoloženi i spremni za proslavu.

Uprkos ekonomskim brigama, Moskovljani i turisti žure na božićne vašare da uživaju u sezonskim đakonijama i zabavi. Međutim, fiskalno zamrzavanje je na putu. Pad cena nafte, i sankcije Zapadnih zemalja, prouzrokovali su pad vrednosti rublje, i poskupljenje robe iz uvoza, a Rusija ulazi sve dublje u recesiju.

Predsednik Vladimi Putin kaže da će usporenje ruske privrede potrajati najviše dve godine, ali to ne predstavlja utehu za mnoge Ruse, kao što je Soso:

“Pokušavam da ne mislim na probleme. Loše je. Videćemo šta će biti… Noćna mora“.

Ove sezone, veći broj Rusa će uživati u zimskim aktivnostima, jer nemaju para da otputuju u inostranstvo. Neki se pragmatično odnose prema praznicima, kao što je prodavačica pečenih kestena, Galina:

“Smatram da oni koji imaju novca neće štedeti na kestenju. Možda stariji, penzioneri, ili oni sa malim platama. Ali oni koji imaju pare, uvek imaju pare“.

Kupci možda menjaju navike, ali i dalje kupuju, kaže prodavačica rukotvorina, Marija.

“U vezi sa ekonomskim problemima, ljudi, naravno, kupuju jeftinije i korisnije predmete. Naša roba zadovoljava tržište pa ih ljudi kupuju kao poklone, bez obzira što imaju niovčane probleme“.

U jeku priprema za skromnu Novu godinu, Deda Mraz ima savet za sve građane:

“ Nisam čarobnjak, veštac, ili prorok. Jednostavno sam novogodišnji zimski mađioničar. Nova godina zavisi samo od vas. Kakva želite da bude, kako je slavite, koje su vam želje te noći, tako će vam biti iduća godina. Sve zavisi od vas. Ako želite bolji život, tako će i biti“.

Uprkos prazničnoj atmosferi, pesimisti naglašavaju da je neuspeh Kremlja da razvije raznoliku privredu i nastavak akcije u Ukrajini, prete da gurnu zemlju u ekononomsku krizu ogromnih razmera.

XS
SM
MD
LG