Linkovi

Diplomatski nesporazumi Rusije i SAD u Crnoj Gori


Premijer Crne Gore, Milo Đukanović
Premijer Crne Gore, Milo Đukanović

Crna Gora i njen put u NATO predmet je diplomatskih nesporazuma predstavnika zvanične Moskve i Vašingtona u Podgorici.

Ruski ambasador u Crnoj Gori reagovao je na izjavu američke ambasadorke Sju Kej Braun stavom da njene izjave “grubo odudaraju od diplomatske prakse”.

Poruke američke ambasadorke u Podgorici Sju Kej Braun, ukoliko su tačno prenijete u javnosti, grubo odudaraju od diplomatske prakse, izjavio je listu “Dan” ambasador Ruske federacije u Crnoj Gori Andrej Nesterenko.

-One su u gruboj suprotnosti sa diplomatskom praksom koja se tiče aktivnosti rukovodilaca ambasada u stranim državama u pogledu komentara odnosa države domaćina sa trećim zemljama. Ohrabrujemo SAD da poštuju nezavisnost Crne Gore i svake druge države- poručio je Nesterenko.

Prethodno, reagujući na saopštenje ruskog Ministarstva inostranih poslova na stavove koje je premijer Crne Gore Milo Đukanović iznio tokom zvanične posjete Vašingtonu, američka ambasadorka je juče kazala da Rusija treba da poštuje nezavisnost i suverenitet Crne Gore.

Podsjetimo, iz ruskog MIP-a Đukanovićevi stavovi su okarakterisani kao neprijateljski prema Rusiji, dok je pridruživanje sankcijama EU protiv Moskve protumačeno kao potez koji izaziva razočaranje. Sju Kej Braun je ocijenila da u Đukanovićevim stavovima nema neprijateljskih tonova prema Rusiji.
XS
SM
MD
LG