Linkovi

Američka autoindustrija računa na rusko tržište


Sva tri američka giganta – Ford, Dži-Em i Krajzler – planiraju da investiraju po milijardu dolara u fabrike u Rusiji.

U zapadnim zemljama uvrežena je slika o ruskim ulicama sa neprivlačnim i nepouzdanim automobilima kockastog dizajna. Ali prodaja automobila u Rusiji sada naglo raste i strani proizvođači spremno ulažu novac u gradnju novih fabrika.

Pravo uzbuđenje na Međunarodnom autosalonu u Moskvi vlada iza blistavih prezentacija i privlačnih manekenki. Rusija je na putu da postane jedno od pet najvećih svetskih tržišta za automobile.

Pošto prodaja u Evropi opada Rusija bi do 2014. mogla da zameni Nemačku kao najveće evropsko tržište, odnosno četvrto u svetu - posle Kine, Sjedinjenih Država i Japana.

Pre dve nedelje Rusija je postala članica Svetske trgovinske organizacije i autokompanije se utrkuju u povćanju proizvodnje u Rusiji dok su još zaštićene tarifama.

Sva tri američka giganta – Ford, Dži-em i Krajzler – planiraju da investiraju po milijardu dolara u fabrike u Rusiji.

Ted Kenis je predsednik džoint venčer kompanije Ford Solers.

„Bili smo prvi ovde pre 10 godina i do sada smo napravili 500 hiljada vozila. Ovo je ključno mesto u Rusiji i mi vidimo veliki potencijal“, kaže Kenis.

Predsednik Dženeral motorsa za Rusiju, Džejms Bovenzi, kaže da Dži-em planira udvostručenje proizvodnje u Rusiji u narednih 5 godina.

Dženeral motors ceni rusko tržište kao jedno od najbrže rastućih u svetu“, kaže Bovenzi.

Da bi privukao pažnju Dži-em je na ceremoniju proširivanja fabrike u Sankt Petersburgu doveo lično Henrija Kisindžera.

Prodaja je ove godine porasla za 14 odsto pa se dileri upinju da zadovolje potražnju. U ovom novom Krajzlerovom salonu kraj Moskve direktor Krajzler Rusije, Džon Steč, kaže da su ruski kupci veoma zainteresovani.

Jedno vreme smo kasnili ali sada smo bolje snabdeveni i to se vidi u aktivnosti naših dilera“, kaže Steč.

Mesta za napredak još ima jer na svakih četvoro Rusa dolazi prosečno po jedan auto – otprilike upola manje nego u Zapadnoj Evropi i Americi.

Strateg firme Trojka dijalog, Kris Vefer, ističe da ruski kupci imaju para.

„Jedno je od najbrže rastućih potrošačkih tržišta u svetu zahvaljujući vrlo snažnom rastu ličnih primanja od oko 8 hiljada dolara ove godine, sa prognozom od 12 hiljada kroz 4 do 5 godina. Ljudi imaju više para za potrošačku robu“, kaže Vefer.

Dugogodišnji američki investitor i ranije kritičar Rusije, Bernard Suker, iz Detroita, kaže da je impresioniran razvojem Rusije.

Prilično dobro rade na podsticanju svetskih proizvođača i snabdevača za dolazak na rusko tržište, pod uslovima koji su evidentno povoljni za njih, uz istovremeno obećanje da će Rusija zadržati znatne sopstvene proizvodne kapacitete. To je priča u kojoj svako dobija i mi želimo da se to nastavi“, kaže Suker.

Sa novim automobilima koji neprestano izlaze na ulice nov izazov za Rusiju biće izgradnja puteva i parkirališta.
XS
SM
MD
LG