Linkovi

Rast prodaje luksuznih vozila u Rusiji


Salon automobila u tržnom centru u jednom predgradju Moskve. Dok se Rusija bori sa ekonomskom krizom, sve više "poršea" i "rols-rojseva" može sve videti na ulicama.
Salon automobila u tržnom centru u jednom predgradju Moskve. Dok se Rusija bori sa ekonomskom krizom, sve više "poršea" i "rols-rojseva" može sve videti na ulicama.

Prodaja automobila u Rusiji je, zbog ekonomskih problema te zemlje, pala za više od trećinu prošle godine. Međutim, na tržištu automobila u stvari se bilježi rast prodaje luksuznih i pojedinih ekononomični vozila.

Prodaja automobila u Rusiji je prošle godne pala za nevjerovatnih 36 odsto, dok je smanjen ekonomski rast, a inflacija naglo porasla. Međutim, devalvirana rublja je podstakla prodaju luksuznih vozila, s obzirom na to da su bogati Rusi uložili gotovinu u kupovinu imovine. Pojedini ekonomični automoblili takođe su uspjeli da izbjegnu posljedice ekonomske krize i da privuku kupce.

“Cijene su porasle tokom krize, ali sam ipak odlučio da dođem. Kineski automobili su, s obzirom na cijenu, dobri", smatra kupac Andrej Zemljanoj.

Moskovski zastupnik kineske marke “Brilliance” kaže da očekuje dalji rast prodaje, dok se kompanija prilagođava tržišnim uslovima.

“Ima dobru budućnost zato što su mnoge evropske marke danas van kupovne moći ruskih kupaca, koja je niska zbog pada vrijednosti rublje u odnosu na dolar. Mnogi ljudi mijenjaju evropske ili američke automobile za kineske”, navodi šef prodaje, Džaililov Timur.

Dok padaju zarade, mnogi Rusi se odlučuju za javni saobraćaj i odlažu kupovinu automobila.

"Kupovina novog automobila nije među mojim finansijskim prioritetima zato što moja kola nisu previše stara, kao i zbog krize. Odložiću to za sada”, kaže Eldar Erzin, radnik moskovskog metroa.

"Volio bih da kupim lijep, veliki automobil, ali ne mogu. Moram da počnem od malog”, kaže inženjer Vlad Ždanov.

U međuvremenu, pad prodaje automobila nije pomogao da se smanje ozloglašene saobračajne gužve u Moskvi.

XS
SM
MD
LG