Linkovi

Pokrenut postupak za opoziv Rusefove


Brazil's President Dilma Rousseff makes a heart sign during a ceremony with teachers and students at Planalto presidential palace in Brasilia, Brazil, Tuesday, April 12, 2016.

Komitet donjeg doma Kongresa u Brazilu, zatražio je pokretanje postupka za smenjivanje predsednice Dilme Rusef zbog navoda o korupciji.

"Ima dovoljno pokazatelja prema kojima bi se akcije okrivljene mogle podvesti pod krivičnu odgovornost" izjavio je Žovair Aranteš brazilski zakonodavac.

Panel članova Kongresa je glasao sa 38 za prema 27 protiv i njegova preporuka će sada biti poslata svim poslanicima Donjeg doma Kongresa. Ako dve trećine članova Donjeg doma parlamenta podrži opoziv, konačnu odluku bi trebalo da donese Senat.

Očekuje se da će se novo glasanje Donjeg doma obaviti u narednih nedelju dana, a poznavaoci političkih prilika u zemlji kažu da je još uvek rano davati prognoze.

Rusefova je optužena da je prikrivala podatke o budžetskom deficitu kako bi osigurala reizbor 2014.

Njene pristalice kažu da su optužbe pokušaj državnog udara potpredsednika Mišela Temera, koji se pridružio kampanji za njen opoziv. Međutim i Temer je suočen sa istim optužbama za korupciju kao i Rusefova.

XS
SM
MD
LG