Linkovi

Tramp negira da Rusija poseduje kompromitujuće informacije o njemu


Novoizabrani predsednik Donald Tramp ulazi u lift nakon razgovora sa reporterima u Tramp kuli u Njujorku 9. januara 2017. (AP Photo/Evan Vucci)
Novoizabrani predsednik Donald Tramp ulazi u lift nakon razgovora sa reporterima u Tramp kuli u Njujorku 9. januara 2017. (AP Photo/Evan Vucci)

Novoizabrani predsednik SAD, Donald Tramp, latio se u utorak uveče svoje omiljene platforme za komunikaciju s javnošću - Tvitera - kako bi opovrgnuo tvrdnje u izveštajima po kojima je Rusija prikupljala informacije u nastojanju da ga kompromituje.

"LAŽNE VESTI, POTPUNI POLITIČKI LOV NA VEŠTICE", tvitovao je Tramp velikim slovima.

Mediji javljaju da dokument koji su pripremili američki zvaničnici tajnih službi, sadrži navode prema kojima su zvaničnici Trampove kampanje bili u dosluhu sa ruskom obaveštajnom službom. Takođe je rečeno da su razmatrali navodne Trampove seksualne aktivnosti.

Pravni zastupnik novoizabranog predsednika, Majkl Koen, rekao je novinarima da su navodi u dokumentu pogrešni i da su izmišljeni kako bi oklevetali Trampa.

Čelnici američkih obaveštajnih agencija saopštili su novoizabranom predsedniku prošle sedmice da su ruski operativci tvrdili da imaju kompromitujuće lične i finansijske informacije o njemu, što je potvrđeno iz vladinih izvora, naglašavajući da su informacije iz dokumenata i dalje nedokazane i da su iz privatne kompanije.

Trampu su date dve stranice sinopsisa nepotvrđenih informacija prošlog petka, kada mu je takođe podnet poverljiv izveštaj o navodnom ruskom mešanju u američke predsedničke izbore.

Prema izveštajima, predsedniku Baraku Obami data je ista informacija u četvrtak.

"Mora postojati razlog za Trampovu nepopustljivu odbranu Rusije i obožavanje (predsednika) Putina. Verovatno je to ovo", tvitovao je bivši operativac CIA-e Evan Mekmalin.

Nakon što je Tramp u tvitu nazvao dosije "lažnom vešću", Mekmalin je rekao da izabrani predsednik treba da objasni "bizarnu sklonost prema spoljnom protivniku koja aktivno podriva našu demokratiju".

Arhiva - Ejvan Mekmulin razgovara sa novinarima u Salt Lejk Sitiju, juta
Arhiva - Ejvan Mekmulin razgovara sa novinarima u Salt Lejk Sitiju, juta

Mekmalin je učestvovao na glasanju za predsednika u Juti kao nezavisni kandidat, osvojivši 21,5 odsto glasova iza republikanca Trampa i demokratkinje Hilari Klinton.

Klintonova, koja se nakon izbora pojavila nekoliko puta u javnosti, bila je u novom Diplomatskom centru Stejt dipartmenta u utorak kada su se razvijali novinski izveštaji o dosijeu. Ali, nije se dotakla izbora niti Trampa u svom kratkom obraćanju.

Takvi materijali, na ruskom poznati kao "kompromat", učestalo pripremaju neke obaveštajne agencije kako bi kreirale negativan publicitet u svrhu ucene ili obezbeđivanja lojalnosti.

"Ne bi nikome trebalo da bude iznenađenje to da Rusi uvek tragaju za prljavštinama svih političara", rekao je novinarima Devin Nunes, predsedavajući Komiteta za obaveštajne službe Predstavničkog doma.

"To ne bi bio skok ka ikakvom zaključku. Deluje kao da je to malo izvađeno iz konteksta", dodao je Nunes, republikanac koji je radio u Trampovom tranzicionom timu.

Ruska novinska agencija Interfaks citirala je bivšeg šefa Federalne bezbednosne službe (FSB) Nikolaja Kovaljeva koji je negirao da Rusija ima kompromitujuće informacije o Trampu. Kovaljev je vodio Službu dve godine, do 1998, kada ga je smenio aktuelni predsednik Vladimir Putin.

Si-en-en, koji je prvi izvestio o ovome u utorak, nije dao detalje o kompromitujućim informacijama. Ali medijski vebsajt Bazfid objavio je ono za šta tvrdi da je pun dosije pišući da ruska vlada "neguje, podržava i pomaže Trampa" godinama.

Dokument, koji je navodno napisao bivši zvaničnik britanske obaveštajne agencije Em-aj siks (MI6), pominje "različite slatke dilove o nekretninama koje su mu ponuđene u Rusiji" i kaže da su Tramp i "njegov unutrašnji krug saradnika prihvatili redovan protok informacija iz Kremlja, uključujući i one o demokratama i drugim političkim rivalima". U dokumentu se tvrdi da Tramp nije prihvatio ni jedan od ponuđenih dogovora.

Arhiva - Spaskaja toranj i zid Kremlja u centru Moksve
Arhiva - Spaskaja toranj i zid Kremlja u centru Moksve

Izveštaj privatnog obaveštajca, dug 35 strana, sadrži i greške u spelovanju i pogrešne reference. Ali, neki elementi predviđaju događaje koji su se zaista dogodili nakon datuma navedenog ispod izveštaja - od 20. juna do 20. oktobra prošle godine.

Urednik Bazfida Ben Smit branio je čitavo otkriće, rekavši svojim saradnicima u mejlu da je "naša bazična odluka da budemo transparentni... i da podelimo ono što imamo sa našim čtaocima", dok je primetio da je informacija "kružila po najvišim nivoima vlade SAD".

Posle Bazfidovog pisanja, eksplodirale su reakcije na Tviteru na najškakljivije izvode iz memoranduma, navodnih "perverznih seksualnih radnji" u koje su bile uključene prostitutke koje je "nadgledala i pripremila" ruska obaveštajna agencija FSB, posebno uključujući one tokom Trampovog odsedanja u moskovskom hotelu 2013. godine.

Za neke informacije, pripisane u dosijeu "nekolicini obaveštenih izvora", kaže se da su cirkulisale nedeljama između nekih novinara i političara u Vašingtonu.

Optužbe protiv Trampa došle su, u delovima, iz memoranduma koji je sačinio bivši agent britanske obaveštajne službe sa razvijenim ruskim vezama, čiji je raniji rad za SAD smatram kredibilnim, sudeći po medijskim izveštajima.

Arhiva - Deo verzije Procene obaveštajne zajednice o naporima Rusije da se umeša u politički proces u SAD, sa kog je skinuta oznaka tajnosti
Arhiva - Deo verzije Procene obaveštajne zajednice o naporima Rusije da se umeša u politički proces u SAD, sa kog je skinuta oznaka tajnosti

Ef-bi-aj (FBI) je informacije dobio u avgustu, mesecima pre novembarskih izbora, javio je CNN.

"Ono što se promenilo od onda je da su američke obaveštajne agencije proverile bivšeg britanskog obaveštajca i njegovu raširenu mrežu širom Evrope i da su utvrdili da su on i njegovi izvori dovoljno kredibilni da neke informacije budu uključene u izveštaj" dat Trampu, javlja CNN.

Operativac radi za firmu koju su, stoji u izveštaju, unajmili i republikanaci, i demokrate, kako bi istražili Trampa.

Direktor FBI Džejms Komi, koji je u utorak svedočio na saslušanju u Senatu povodom ruskog hakovanja izbora, odbio je da kaže da li je njegov biro istraživao moguće veze između Rusije i Trampove predsedničke kampanje, citirajući politiku po kojoj se ne komentariše ono na čemu bi Biro možda mogao da radi.

Senator Džon Mekejn predao je dokument Komeju sa navodnim tajnim kontaktima Trampove kampanje i ruskih zvaničnika, prenelo je nekoliko medija.

Mekejn predvodi Senatov Komitet za oružane snage, koji je protekle sedmice pokrenuo istragu o sajber napadima Rusije tokom predsedničke kampanje u SAD.

Krajem oktobra, Komi je razljutio demokrate kada je saopštio 11 dana pred izbore da FBI istražuje više mejlova u sklopu istrage protiv Klintonove, koja je zatim izgubila predsedničke izbore od Trampa.

Glasine o kontaktima Trampove kampanje sa Rusima su naizgled podržane kada je bivši vođa manjini u Senatu, Heri Rid, uputio pismo Komiju povodom istrage protiv Klintonove. U tom pismu, napisao je: "Postalo je jasno da posedujete eksplozivne informacije o bliskim vezama i koordinaciji između Donalda Trampa, njegovih najviših savetnika i ruske vlade - istranog interesa otvoreno neprijateljskog prema Sjedinjenim Državama, koju je Tramp hvalio u svakoj prilici. Javnost ima prava da zna o ovim informacijama".

Tramp je prethodno negirao da je Moskva imala ikakvog uticaja na izbore i branio je bliže vezivanje za tu zemlju.

Šefovi američkih obaveštajnih agencija prošle nedelje svedočili su pred Senatom da je ruski predsednik Vladimir Putin naredio operaciju mešanja u izbore u SAD sa ciljem nanošenja štete kampanji Klintonove i pomaganja Trampu, koji je osvojio većinsku podršku Elektorskog koledža, ali izgubio od Klintonove po broju osvojenih ukupnih glasova.

Poslednji izveštaji koji povezuju Trampa i Moskvu dolaze u večeri kada je novoizabrani predsednik planirao konferenciju za novinare i saslušanja pre nego što Senat potvrdi izbor njegovog kandidata za čelnu poziciju u Stejt dipartmentu, bivšeg prvog čoveka Ekson-Mobila, Reksa Tilersona, koji je bio u bliskim vezama sa Rusijom.

XS
SM
MD
LG