Linkovi

Moskva traži od SAD smanjenje diplomatskog osoblja


Ruski policajac stoji na ulazu u američku ambasadu u centru Moskve (arhivski snimak)

Rusko ministarstvo spoljnih poslova najavilo je da će sprovesti kontra mere prema Americi zbog novih sankcija koje je Kongres juče odobrio. Ministarstvo ocenjuje da nove sankcije potvrđuju „ekstremno agresivan pristup Amerike u međunarodnim odnosima.“

"Predlažemo američkoj strani da broj diplomatskog i tehničkog osoblja koje radi u američkoj ambasadi u Moskvi i generalnim konzulatima smanji da tačno odgovara broju ruskih diplomata i tehničkog osoblja u SAD" saopštilo je ministarstvo. Rusija navodi da bi se smanjenjem osoblja broj ameirčkih diplomata i njihovih pomoćnika sveo na 455, što bi moralo da se obavi do kraja avgusta.

Pored smanjenja američkog diplomatskog osoblja, Rusija je takođe navela da će sprečiti američku ambasadu u Rusiji od pristupa svojim skladištima u Moskvi kao i diplomatskom odmaralištu u mestu Srebrni Bor.

Američki seantori su velikom većinom odobrili novi predlog sankcija, dan nakon što su se Predstavnički dom i Senat dogovorili o sadržini akta.

“Predlog koji smo usvojii sa 98 glasova za i 2 protiv i uputili ga predsedniku na potpis zahteva od predsednika da preduzme mere protiv Rusije. Već smo probili rokove, a predsednik sada neće moći da ublaži sankcije osim ako ne dođe u Kongres i objasni zašto želi da menja spoljnu politiku u odnosu na naše preporuke”, kaže senator Ben Kardin.

Donji dom Kongresa već je usvojio predlog sankcija sa 419 glasova za I 3 protiv.

XS
SM
MD
LG