Linkovi

Ruski ambasador "nediplomatski" o Hojtu Jiu, oštre reakcije


Ruski ambasador u Srbiji, Aleksandar Čepurin

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin ocenio je, oštrim rečima koje neki mediji u Srbiji karakterišu kao nediplomatske a opozicija kao skandalozne, da je pažnja posvećena poseti američkog zvaničnika Brajana Hojta Jia Srbiji bila prevelika pošto je on, kako je rekao, "sedamdeset peti zamenik dvadeset četvrtog pomoćnika zamenika ministra inostranih poslova SAD". Čepurin se oštrim rečima osvrnuo i na susret opozicije u Srbiji sa američkim diplomatom.

Ruski ambasador je u intervjuu “Sputnjiku” ocenio da Brajan Hojt Ji nikada "nije ni video (američkog predsednika Donalda) Trampa, pa čak ni američkog državnog sekretara Reksa Tilersona, jer su to različiti rangovi".

On je rekao da je odlično pitanje koga Ji predstavlja "jer se vrlo dobro zna da je američko društvo podeljeno".

Čepurin je kritikovao i deo srpske opozicije koji se sastao sa američkim zvaničnikom. "Jasno mi je zašto je taj deo opozicije došao kod tog činovnika - želeli su da se žale na svoju vladu, ali nisu naišli na antivladin stav, već na antisrpski. Nisam ništa čuo kako su oni na to reagovali. Zar podržavaju takav pritisak na Beograd, na Srbiju? Da li su dali izjave i kakve", upitao je ruski ambasador i poručio da Rusija podržava neutralan status Srbije.

Reakcije: Skandalozno, nedolično, destabilizacija regiona...

Beogradski dnevnik Blic preneo je vest o Čepurinovoj izjavi, ocenjujući je u naslovu kao "skandaloznu". Blic u tekstu ocenjuje da je rečnik ruskog diplomate "neobično oštar, nediplomatski i na momente čak šešeljevski".

Jelena Milić, direktorka Centra za evroantlantske studije izjavila je da je šokirana istupom ambasadora Rusije i kaže da je posredi ruska manipulacija.

“Ono što je ambasador pokazao je neverovatno mešanje. To nije samo poruka kako navodno nezavisna Srbija treba da se ponaša, koja je na putu ka EU. Šokirana sam činjenicom da ne postoji jača reakcija i države i drugih aktera javnog i političkog života”, rekla je Milićeva za televiziju O2.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović kaže da destabilizacija regiona, podrška nacionalistima i povratak u devedesete godine predstavljaju rusku platformu koja treba da posluži za obračun sa Zapadom.

Čepurinova izjava, ocenio je Jovanović, pretnja je Srbiji, a ruski interesi "suprotni našim".

"Izjava ambasadora Ruske Federacije Aleksandra Čepurina predstavlja još jedan pritisak Moskve, koja više ni ne krije svoje prave namere u odnosu prema Srbiji i njenim građanima", ocenio je lider LDP-a. "Posle neuspelog državnog udara u Crnoj Gori i najavljenog ulaska Makedonije u NATO, Srbija ostaje poslednja prilika Moskvi na Balkanu da preko nje ugrozi interese onih sa kojima je u sukobu i tako spreči naše integrisanje sa Evropom".

Jovanović nastavlja: "Ovo predstavlja do sada najopasniju pretnju demokratizaciji našeg društva i traži brže povezivanje onih snaga koje razumeju da je raskid sa idejom da se srpski interesi ostvaruju žrtvovanjem u ime bilo koga, pa i Rusije, usko povezan sa pitanjem opstanka ideje moderne, evropske Srbije. Što pre moramo preduzeti korake koji nas čvršće povezuju sa Evropskom unijom, otvoriti dijalog u društvu o neodrživosti koncepta vojne neutralnosti i u savezništvu sa NATO tražiti priliku za rešavanje pitanja bezbednosti zemlje."

Liga socijaldemokrata Vojvodine zatražila je od države da reaguje na "nedolične izjave" ambasadora Čepurina o srpskoj opoziciji.

“Mi iz LSV mu (Čepurinu) poručujemo da je u uređenim i civilizovanim evropskim društvima, opozicija jednako koliko i vlast, ravnopravan učesnik političkog sistema i njen rad se ne može delegitimisati na takav način pozivanjem na linč”, navodi se u saopštenju koje je potpisao generalni sekretar LSV-a Bojan Kostreš.

Dodaje se i da “nijedna država koja čuva najosnovnije elemente vlastitog integriteta ne bi tolerisala da je diplomatski činovnik bilo čije vlade na ovako agresivan i neprimeren način uči šta su njeni nacionalni i državni interesi”.
“Ako se vlast u Srbiji ne ogradi od njegovih izjava i ne uskrati mu dalje mogućnost da nas svađa sa našim regionalnim i evropskim okruženjem, značiće samo da podržava takve stavove i da se Srbija neopozivo nalazi na putu vlastite propasti”, poručuje Kostreš.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG