Linkovi

Ruske diplomate napustile Britaniju


Ruska ambasada u Londonu

Ruske diplomate, koje je Britanija proterala iz zemlje, u utorak su sa porodicama napustile ambasadu u Londonu i otputovale u Moskvu.

Reč je o najdubljoj krizi u rusko - britanskim odnosima od Hladnog rata, podstaknutoj napadom nervnim gasom na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegovu ćerku Juliju, na britanskom tlu.

Premijerka Tereza Mej je za napad, u engleskom gradu Salisburiju, optužila Rusiju i dala 23 ruskih diplomata, za koje je navela da su špijuni, nedelju dana da napuste London.

Trovanje Skripala i njegove ćerke predstavlja prvu poznatu ofanzivnu upotrebu nervnog gasa u Evropi od Drugog svetskog rata. Rusija je više puta demantovala umešanost u napad, a u subotu je 23 britanskih diplomata dala nedelju dana da napuste Moskvu i odlučila da zatvori Britanski savet.

Tri autobusa sa diplomatskim tablicama u utorak ujutro su napustila kompleks ruske ambasade u Londonu, prenela je agencija Rojters.

U međuvremenu, britanska premijerka trebalo bi da predsedava sastankom Saveta za nacionalnu bezbednost o krizi.

Rusija je odbila da objasni kako je novičok, nervni gas koji je prvobitno razvila sovjetska vojska, upotrebljen za napad na Skripala, bivšeg poručnika u ruskoj vojnoj obaveštajnoj službi koji je izdao desetine špijuna Britaniji.

Skripal i njegov ćerka Julija su u kritičnom stanju od kada su pronađeni onesvešćeni na klupi, 4. marta u Salisburiju. Britanski policajac, koji je takođe otrovan, je u stabilnom stanju.

Moskva je saopštila da ne zna ništa o tom slučaju i više puta je zatražila od Britanije da pošalje uzorak nervnog gasa upotrebljenog u napadu.

Sjedinjene Države i evropske sile saopštili su da dele stav Britanije da je Rusija odgovorna za trovanja, ali nisu naveli koje će mere preduzeti tim povodom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG