Linkovi

Rusija tvrdi da se povlači iz Sirije


Arhivska fotografija ruskog nosača aviona Admiral Kuznecov u međunarodnim vodama u blizini severa Norveške, načinjena iz norveškog osmaračkog aviona 17. oktobra 2016.
Arhivska fotografija ruskog nosača aviona Admiral Kuznecov u međunarodnim vodama u blizini severa Norveške, načinjena iz norveškog osmaračkog aviona 17. oktobra 2016.

Rusija je saopštila da će povući svoj nosač aviona i neke ratne brodove iz voda oko Sirije kao prvi korak u povlačenju snaga iz te zemlje.

Načelnik ruskog Generalštava Valeri Gerasimov rekao je u petak da će nosač aviona Admiral Kuznecov i brodovi u pratnji biti prvi koji će napustiti to područje.

"U skladu sa odlukama vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ruske Federacije, (predsednika) Vladimira Putina, Ministarstvo odbrane je počelo da smanjuje prisustvo oružanih snaga u Siriji", prenela je agencija TASS reči Valerija Gerasimova.

Moskva je bila ključni podržavalac vlade i snaga sirijskog predsednika Bašara al Asada u razarajućem građanskom ratu u toj zemlji.

Gerasimov nije dao više detalja o smanjenju broja snaga, koje sledi Putinove naredbe izdate 29. decembra.

Sirijske snage ponovo su uspostavile kontroli nad gradom Alepom prošlog meseca i kasnije na inicijativu Rusije i Turske prihvatile prekid vatre pre gotovo nedelju dana, učinivši time ruske snage manje neophodnim Asadu, ali nije jasno koliko će intenzivno to povlačenje biti.

Vazdušni napadi sa Admirala Kuznecova počeli su sredinom Novembra, što je prvi put da je taj nosač aviona uporebljen u borbi. Izgubio je dva aviona: Su-33 borbenog lovca koji se srušio u Mediteransko more u decembru prilikom povratka na nosač nakon akcije nad Sirijom. U novembru, MiG-29 srušio se u more dok je pokušavao da sleti na nosač.

Rusija i Turska, koja snažno podržava sirijsku umerenu opoziciju, posredovale su u uspostavljanju prekida vatre koji je stupio na snagu 30 decembra. Primirje se uglavnom održava, ali nisu sve borbe obustavljene u zemlji, a vlada i opozicija krive jedna drugu za kršenje prekida vatre.

Prekid vatre bi trebalo da omogući mirovne pregovore u Astanu, glavnom gradu Kazahstana, kasnije ovog meseca. Skup bi mogao da da podsticaj pregovorima pod okriljen UN-a između sirijskih zaraćenih strana.

XS
SM
MD
LG