Linkovi

Rusija postala važna tema u predsedničkoj trci


U američkim predsedničkim izborima 2016. neočekivanu ulogu imaju stavovi o Rusiji. Američka vlada formalno je optužila Moskvu za sajber napad na Demokratski nacionalni komitet, kako bi uticala na izbore u korist republikanskog kandidata Donalda Trampa. Ruski predsednik Vladimir Putin poriče da se Rusija meša u američke izbore. Medjutim, to je samo jedno od pitanja o kojima se ne slažu republikanski kandidat Donald Tramp i demokratska kandidatkinja Hilari Klinton.

U protekle dve godine, Rusija je usvojila agresivniju spoljnu politiku, prvo svojim preuzimanjem Krima i podrškom ukrajinskim separatističkim pobunjenicima, a drugo – intervencijom u Siriji u korist režima Bašara al-Asada.

Potezi Moskve bili su česta tema ovogodišnjih predsedničkih debata i skupova. Demokrata Hilari Klinton zauzela je čvrst stav.

"Želim da naglasim o čemu se ovde radi ako pogledamo ambicije i agresivnost Rusije. Rusija je odlučila da uloži sve što ima u Siriju i takodje su odlučili koga žele da vide kao predsednika SAD, a to nisam ja.”

Antipatija je, po svemu sudeći, uzajamna, kaže Tomas Rajt, analitičar Instituta Brukings.

“Putin krivi sekretarku Klinton za demonstracije protiv njegovog povratka na vlast 2012. On mislil da su SAD, a posebno Stejt Departmenta, stajali iza njih.”

S druge strane, Donald Tramp je nastojao da ublaži svoje ranije pozitivne komentare o Putinu.

"Ne volim Putina niti ga mrzim. Videćemo kako će to da funkcioniše. Videćemo. Možda ćemo imati dobar odnos. Možda ćemo imati užasan odnos. Možda nešto u sredini….”

Trampov stav o Rusiji dramatično se razlikuje od skoro svih mejnstrim republikanskih i demokratskih spoljnopolitičkih lidera. Tamo gde Klinton i drugi vide rusku agresivnost, Tramp vidi – priliku.

"Mislim da bi bilo odlično da imamo dobre odnose sa Rusijom, jer bismo onda mogli da se zajedno borimo protiv Islamske države, na primer. Ali ja ne znam Putina.”

Za izborni štab Hilari Klinton, hakovanje njihovih mejlova je dokaz da bi ruski predsednik Putin voleo da Tramp postane sledeći američki predsednik. Trampov štab, pak, kaže da bi birači trebalo da obraćaju više pažnje na sadržaj imejlova Demokratske partije nego na to ko stoji iza hakovanja.

XS
SM
MD
LG