Linkovi

U Ukrajini poginulo 220 ruskih vojnika


Član ruske opozicije sa izveštajem koji je sastavio Boris Njemcov
Član ruske opozicije sa izveštajem koji je sastavio Boris Njemcov

U izveštaju koji je sastavio ubijeni ruski opozicioni lider Boris Njemcov navodi se da je u konfliktu u Ukrajini tokom protekle godine poginulo najmanje 220 ruskih vojnika uprkos tome što Rusija negira da je njena vojska angažovana u tom sukobu.

Izveštaj na 64 stranice danas je obelodanio jedan od članova opozicione stranke RPR–Parnas, čiji je Njemcov bio ko-predsednik. U izveštaju se navodi da je oko 150 ruskih vojnika poginulo u borbama za strateški važno železničko čvorište Ilovajsk, dok je preostalih 70 poginulo ove godine u borbama u blizini mesta Debaljceve.

Takodje se pominje da su ruske vojne vlasti primorale vojnike da zvanično raskinu svoje ugovore sa vojskom pre nego što su poslati u Ukrajinu kao dobrovoljci. Ističe se i da je rusko ministarstvo odbrane obećalo da će isplatiti nadoknadu porodicama poginulih vojnika, ali da nije ispunilo tu obavezu.

Ruske vlasti odbacuju optužbe da pomažu pobunu separatista u Ukrajini, a Kremlj je odbio da komentariše izveštaj. Boris Njemcov je ubijen 27. februara. Petorica osumnjičenih uhapšena su u vezi sa njegovim ubistvom, ali istražitelji kažu da su njihovi motivi i dalje nejasni.

XS
SM
MD
LG