Linkovi

Putin: Nema ruskih vojnika u Ukrajini


Ruski predsednik Vladimir Putin
Ruski predsednik Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin optužio je Ukrajinu da svesno radi na odsecanju oblasti Donbas na istoku zemlje

Putin je tradicionalno odgovorao na pitanja građana koja su pristizala telefonom, što je prenošeno preko televizije, i tokom tog događaja još jednom je odbacio optužbe da se ruski vojnici bore u Ukrajini. On je takođe rekao da zapad pokušava da „zauzda“ Rusiju sankcijama.

Stručnjaci za Kremlj kažu da se pitanja predsedniku, koja građani šalju telefonom pažljivo proverena, ali Putin je već na početku godišnjeg događaja koji je bio prenošen preko televizije, bio upitan da li se ruski vojnici bore u Ukrajini.

“Reći ću vam direktno i jasno – nema ruskih trupa u Ukrajini”.

Njegov snažan odgovor je imao za cilj da ubedi zabrinutu javnost, smatra Kristijan Nitoju iz grupe za politička pitanja IDEAS u londonskoj Školi za ekonomiju.

“Nedavno se sve više pojavljuju slike ruskih vojnika koji se vraćaju u domovinu u kovčezima, ranjenih ruskih vojnika, koji se leče u tajnim bolnicama. Ruska javnost je sve više svesna toga i Putin zna da će biti teško sakriti to”.

Predsednik Putin je optužio vladu u Kijevu da namerno odseca istočnu oblast Donbas, a zatim se vratio temi o kojoj je govorio već nekoliko puta.

Ja ne pravim razliku između Ukrajinaca i Rusa. Verujem da je to isti narod”.

To je deo retorike Kremlja, koja se ponavlja kaže Nikolas Redman iz Međunarodnog instituta za strateške studije.

“On je zapravo uporedio predsedničke izbore na kojima je pobedio Porošenko sa nenasilnim državnim udarom – za razliku od “nasilnog” kojim je svrgnut Janukovič. Još uvek postoji mnogo toga zabrinjavajućeg što se tiče ruskog stave prema Ukrajini i ruskih namera”.

Putinov koncept “jednog” naroda u Rusiji i Ukrajini takođe opravdava njegovu spoljnu politiku, ističe Kristijan Nitoju.

“Jer ako su svi Ukrajinci Rusi, onda Rusija ima konkretan motiv da bude angažovana u Ukrajini”.

Ruska ekonomija je u teškom stanju zbog pada cena nafte i sankcija koje su uvele Evropska unija i Sjedinjene Države. Putin kaže da te mere za cilj imaju da “obuzdaju Rusiju”.

“Ne treba očekivati skidanje sankcija jer je to čisto političko pitanje”.

Predsednik Putin je takođe kritikovao Sjedinjene Države što ne tretiraju Rusiju kao ravnopravnog partnera. Džoš Ernest, portparol Bele kuće odgovorio je na to.

“Ono što je takođe tačno jeste da postoje očekivanja od uticajnih svetskih sila. Jedno od tih očekivanja je da će da poštuju granice suverenih zemalja”.

Sve u svemu, Putin je pokušao da hoda po ivici, kaže Nikolas Redman.

“U jednu ruku je poručio ‘Rusija je zemlja pod opsadom, Rusija je zemlja pod sankcijama. Ukrajina je zemlja kojom vlada fašistička diktatura, koja dobija instrukcije od Sjedinjenih Država’. A s druge strane je rekao da ‘čekamo naše partnere da se urazume i nismo spremni da budemo uvučeni u Hladni rat“.

Iako su jasne poruke bili upućene zapadnim zemljama, analitičari kažu da je najveći deo četvoročasovnog odgovaranja na pitanja zapravo bio namenjen ruskom narodu, čijih 80 odsto predsedniku daje pozitivnu ocenu.

XS
SM
MD
LG