Linkovi

Rusija u UN na udaru zbog napada na bolnicu u Ukrajini


Savet bezbednosti UN (Foto: ANGELA WEISS / AFP)
Savet bezbednosti UN (Foto: ANGELA WEISS / AFP)

Rusija se našla na udaru Saveta bezbednosti UN-a za sistemske napade na ukrajinske zdravstvene ustanove, nakon talasa smrtonosnih udara širom zemlje.

Predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je u Ukrajini poginulo 38, uključujući četvoro dece, a 190 ranjeno u napadima skoro 40 projektila na nekoliko gradova u ponedeljak, prilikom čega je pogođena i dečja bolnica.

„Nameran napad na bolnicu je ratni zločin i počinioci moraju biti pozvani na odgovornost“, rekla je Džojs Msuja, vršilac dužnosti podsekretara za humanitarna pitanja,

„Ovi napadi su deo duboko zabrinjavajućeg obrasca sistematskih napada koji štete zdravstvenoj i drugoj civilnoj infrastrukturi Ukrajine“, dodaje Msuja.

Kijev je saopštio da je bolnica pogođena ruskom krstareća raketa koja ima komponente proizvedene u zemljama članicama NATO-a. Lekari su pronašli decu koja se leče od raka kako leže u bolničkim krevetima na brzinu postavljenim u parkovima i na trotoarima nakon što su evakuisani iz pogođenih objekata, kaže Msuja.

Dečja bolnica među metama ruskog granatiranja Ukrajine
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:35 0:00

Izaslanik Kijeva u UN Sergij Kislica rekao je da je Moskva namerno gađala najranjiviju i najbespomoćniju grupu u bilo kom društvu, pokazujući članovima saveta, kako je rekao, dokaz da je ruska krstareća raketa gađala dečiju bolnicu.

Predstavnica vodećeg saveznika Ukrajine, Sjedinjenih Država, izaslanica Linda Tomas Grinfild nazvala je udare jezivim.

„Jučerašnji napad potpuno jasno pokazuje da Putina ne interesuje mir. On želi smrt i razaranje u svom agresorskom ratu“, rekla je Tomas Grinfild.

Britanska ambasadorska u UN Barbara Vudvord nazvala je ruske napade kukavičkim i izopačenim, dok je francuski ambasados Nikolas de Rivije rekao da je Rusija namerno gađala stambene četvrti i zdravstvenu infrastrukturu.

Još jedan niski udarac

Kina, koja je dugo pozivala na sporazumno rešenje između Rusije i Ukrajine, rekla je da obe strane treba da pokažu političku volju, da se nađu na pola puta i što pre započnu mirovne pregovore.

„Kina će nastaviti da se aktivno zalaže za mirovne pregovore“, rekao je ambasador Kine Fu Cong.

Rusija je ponovo insistirala da je štetu na zdravstvenim ustanovama izazvala ukrajinska protivvazdušna odbrana, a ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja smatra da pitanje udara na Ukrajinu nije tema koaj je zahvalna.

„Da je ovo bio ruski udar, od zgrade ne bi ostalo ništa i sva deca i većina odraslih bili bi ubijeni, a ne ranjeni“, rekao je on.

„Zaista žalimo što je Savet uvučen u ovu prljavu propagandnu kampanju Kijeva“, dodao je Nebenzja.

Međutim, Danijel Bel, šefica posmatračke misije UN za ljudska prava u Ukrajini, ranije je rekla da postoji velika verovatnoća da je dečja bolnica u Kijevu pretrpela direktan pogodak rakete koju je lansirala Rusija.

Rusija trenutno predsedava Savetom bezbednosti i, kao stalna članica najvišeg bezbednosnog tela UN, ima veto koji je iskoristila da spreči napore da osudi rat koji vodi. Prvobitno se činilo da će Rusija nastojati da blokira Ukrajinu da učestvuje na sastanku u utorak nakon što je Nebenzja rekao da Kijev nije pravilno napisao pismo u kojem je tražio učešće.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš opisao je smrtonosne ruske udare u Ukrajini kao posebno šokantne, rekao je njegov portparol.

XS
SM
MD
LG