Linkovi

Lavrov: Stidljiva reakcija Brisela na Balkanu


Ministri inostranih poslova Rusije i Srbije tokom susreta u Beogradu
Ministri inostranih poslova Rusije i Srbije tokom susreta u Beogradu

Ruski šef diplomatije je tokom posete Beogradu rekao da Rusiju zabrinjavaju događaji u Makedoniji i pozivi na stvaranje velike Albanije i pozvao EU da obrati pažnju na te tendencije

U posetu Beogradu doputovao je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, kojij je razgovoru sa najvišim zvaničnicima Srbije ocenio da Brisel stidljivo reaguje na dešavanja na Balkanu.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov ocenio je tokom današnje posete Beogradu da je u Makedoniji je sprovedena dobro pripremljena teroristička akcija i dodao da na te događaje treba gledati u kontekstu odbijanja Skoplja da uvede sankcije prema Rusiji i spremnosti Makedonije da učestvuje u projektu izgradnje gasovoda Turski tok. Posle razgovora sa srpskim zvaničnicima Lavrov je rekao je da Brisel stidljivo reaguje na dešavanja na Balkanu, kao i da postoji rizik suočavanja sa novim nesrećama:

"Nas posebno zabrinjavaju poslednji događaji u Makedoniji. Ni situacija na Kosovu ne uliva optimizam. Zabrinjavaju nas i ideje rukovodstva Albanije vezane za stvaranje albanske države na konceptu velike Albanije. Pozivamo EU da obrati pažnju na te uznemirujuće tendencije."

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je istakao da ideje o albanskom ujedinjenju na Balkanu ne nailaze na značajnu osudu u Briselu. On je rekao da Beograd ne interesuje unutrašnjo-politička situacija u Makedoniji, ali da Srbiju, region, Evropu i Moskvu treba da intersuje politička stabilnost Makedonije, dodao je Dačić. Govoreći o odnosima sa Briselom i Moskvom, on je ponovio stav da Beograd ne krije svoju politiku:

"Srbija ima javno i transparentno izražene političke odluke sa kojima smo svi mi ovde upoznati i godinama ih znamo. A to je da Srbija ima svoj politički cilj da bude članica EU, da obavlja razgovore i pregovore, ali da to ne znači da Srbija treba da prekine svoje prijateljske odnose sa zemljama koji su naši tradicionalni prijatelji, a tu pre svega mislim na Rusku Federaciju."

Sa druge strane, Lavrov je istakao da želja Srbije da se priključi Evropskoj uniji nije uticala na odnose Beograda sa Moskvom, kao i da malo zemalja u Evropi ima takav stav:

"Pozicija Srbije је autentična evropska politika. U tom nastojanju da razvija saradnju sa svim svojim glavnim partnerima, Srbija se drži svih principa OEBS-a.

Ruski šef diplomatije se danas sastao i sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, koji je tom prilikom istakao da se Balkan vraća nekoliko godina unazad zbog želje Kosova i Albanije da stvore zajedničku albansku državu. U razgovoru sa Nikolićem Lavrov je rekao Srbija i Rusija moraju da ulože zajedničke napore kako ne bi došlo do novog prekrajanja granica.

XS
SM
MD
LG