Linkovi

Rusija uvela sankcije Zapadu


Žena bira slatkše na policama sa uvoznom robom u supermarketu u centru Moskve, u četvrtak, 7. avgusta 2014.
Žena bira slatkše na policama sa uvoznom robom u supermarketu u centru Moskve, u četvrtak, 7. avgusta 2014.

Rusija je danas zabranila uvoz hrane iz članica EU, Sjedinjenih Država i drugih zemalja koje su uvele sankcije Rusiji povodom krize u Ukrajini.

Rusija je danas zabranila uvoz hrane iz članica EU, Sjedinjenih Država i drugih zemalja koje su uvele sankcije Rusiji povodom krize u Ukrajini. Zabrana će važiti godinu dana, a vrednost zabranjenih proizvoda procenjuje se na 17 milijardi dolara.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev izjavio je da će zabrana pružiti ruskim poljoprivrednicima priliku da povećaju proizvodnju i prodaju na ruskom tržištu gde često nisu mogli da održe konkurenciju sa zapadnim proizvodima.

Medjutim, analitičari su skeptični da ruski poljoprivrednici imaju dovoljno sredstava da povećaju proizvodnju delom i zbog zapadnih sankcija kojima se ograničavaju finansijske transakcije sa ruskim bankama. Zvaničnik američkog sekretarijata za finansije Dejvid Koen izjavio je da će ruske sankcije imati zanemarljiv efekat na američku ekonomiju.

Nakon što je objavila zabranu uvoza poljskog voća i povrća, Moskva je danas zabranu proširila na voće i povrće iz EU i hranu iz Amerike, dodajući listi hranu iz svih ostalih država Zapada koje su podržale sakcije protiv Rusije. Politički motivisan korak, kažu u Evropskoj komisiji, najavljujući da će, nakon što razmotre nove činjenice, poduzeti odgovarajuće mjere.

Cijela priča poprima hladnoratovske dimenzije i logiku - na sankcije Zapada zbog uloge u ukrajinskoj krizi, Kremlj odgovara na sličan način - puna zabrana uvoza voća, povća i poljoprivrednih proizvoda iz EU i hrane iz Amerike ostaviće traga na ekonomijama izvoznica ali i na ruskoj ekonomiji, tvrde ekonommski eksperti. Ali, odluka je tu i mora je prihvatiti i Evropska komisija.

"EU žali zbog objave Ruske Federacije o mjerama koje pogadjaju hranu i poljoprivredne proizvode. Riječ je o jasno političkoj motivaciji. Evropska komisija će analizirati situaciju i pokušati dobiti sve informacije o tome. Naglašavamo da su mjere EU u direktnoj vezi sa nelegalnom aneksijom Krima i destabilizacijom Ukrajine. Unija ostaje posvećena smirivanju prilika u Ukrajini. Kada budemo imali sve informacije o mjerama Ruske federacije, zadržavmo pravo da preduzmemo odgovarajuće akcije", izjavio je portparol Evropske komisije, Frederik Vinsent.

Unija, sa svoje strane, pomno prati gomilanje ruskih trupa na ukrajinskoj granici a pitanje ima li namjeru i šta preduzeti po tom pitanju, još uvijek ostaje bez odgovora.

XS
SM
MD
LG