Linkovi

Rusija očekuje novo poglavlje u odnosima sa SAD


Rusija je srdačno pozdravila Trampovu pobedu na američkim predsedničkim izborima, dok zvaničnici, analitičari, i građani izražavaju oprezni optemizam da će doći do promene u američko-ruskim odnosima. Kako iz Moskve izveštava Danijel Šerf, ruski analitičari ukazuju da ima još mnogo nepoznanica o Trampu i da li će ispuniti obećanja data tokom kampanje.

Američka ambasada u Moskvi organizovala je fiktivne izbore, ali su ih ubrzo prevazišli rezultati u stvarnoj predsedničkoj trci.

Neki nisu mogli da veruju. Neki su uvek smatrali da će ukoliko bude izgledalo da bi Tramp mogao da pobedi, američka elita ukrasti tu pobedu. To se nije dogodilo. Ali to šalje poruku, uključujući i Kremlju, da demokratija vlada u Americi“, kaže direktor Centra Karnegi u Moskvi Dmitrij Trenin.

Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je Trampu i izrazio nadu da će sarađivati sa novim predsednikom kako bi prevazišli aktuelnu krizu. Na moskovskim ulicama, mnogi Rusi pozdravljaju Trampovu pobedu:

Čini mi se da je dobar predstavnik zemlje, i dobar predsednik, i da će se poboljšati odnosi sa Rusijom“.

Međutim, izveštavajući i hvaleći Trampa tokom kampanje, ruski mediji su podigli očekivanja za čoveka nepoznatog u političkim krugovima, koji nije trebalo da pobedi i čija politika još nije jasna.

“Već su stvorili drugog Trampa. Svi govore: ‘On je dobar. Voli Putina. Putin voli njega’. Ništa nije apsolutno sigurno. Još je rano tako kategorisati lidera. Čak i u TV emisijama, govore ‘To je naš čovek’ - što je potpuno pogrešno“, smatra Viktor Kremenjuk iz Instituta za američko-kanadske studije.

Bez obzira na nade i očekivanja, SAD sa Trampom počinju novo poglavlje u odnosima sa Rusijom.

XS
SM
MD
LG