Linkovi

Moskva optužuje SAD za podsticanje "anti-ruske histerije"


Ruski zvaničnici kritikovali su Sjedinjene Države zbog, kako je saopšteno, podsticanja “nezabilježene anti-ruske histerije” posle odluke Vašingtona da zvanično optuži Rusiju za niz sajber napada čiji cilj je podrivanje predstojećih američkih predsjedničkih izbora.

Zamjenik ruskog ministra inostranih poslova Sergej Rjabkov ocijenio je da se “rasplamsavanje strasti u pogledu ruskih hakera koristi u predizbornoj borbi”. “Aktuelnoj administraciji, koja učestvuje toj borbi, nije strana upotreba prljavih metoda”, naveo je Rjabkov.

Američka administracije juče je saopštila da je uvjerena da je Rusija naložila hakerske napde na Demokratski nacionalni komitet u julu, posle kojih je objavljeno hiljadu mejlova koji su izazvali burne reakcije u stranci uoči nacionalne konvencije.

“Cilj tih krađa i otkrića je miješanje u američki izborni proces”, poručeno je u saopštenju Sekretarijata za unutrašnju bezbjednost i kancelarije direktora Nacionalnih obavještajnih službi.

Obavještajni zvaničnici su više puta govorili da sumnjaju da je Rusija odgovorna za napade, uz ocjenu da Moskva koristi sličnu taktiku i metode da utiče na javno mnjenje širom Evrope i Evroazije.

Međutim, obavještajna zajednica odlučila je da javno optuži Rusiju nakon otkrića novih informacija, kazao je Glasu Amerike jedan zvaničnik.

Sjedinjene Države takođe su saopštile da su nedavni upadi u lokalne izborne sisteme izvedeni sa servera kojima upravlja kompanija u Rusiji, ali da ne mogu još da kažu da li je zvanična Moskva takođe odgovorna za te akcije.

XS
SM
MD
LG