Linkovi

Rusija razmatra sopstveni sistem plaćanja


Ruski predsednik Vladimir Putin kaže da ruska vlada i centralna banka razmatraju mogućnost uvođenja sopstvenog sistema plaćanja, poput onih koji postoje u Kini i Japanu

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da Rusija radi na uspostavljanju sopstvenog sistema kreditnih kartica, kako ruski državljani ne bi morali da zavise od finansiranja od strane zapadnih kompanija.

Putin je danas rekao da ruska vlada i centralna banka razmatraju mogućnost uvođenja sopstvenog sistema plaćanja, poput onih koji postoje u Kini i Japanu. Uspostavljanje ruskog finansijskog sistema bi moglo da smanji negativne efekte sankcija koje je Zapad uveo ruskim poslovnim kompanijama i liderima pošto je Moskva anektirala ukrajinsko krimsko poluostrvo.

Rusija je objavila taj plan nekoliko dana pošto su američke kreditne kompanije Visa i MasterCard privremeno obustavile poslovne transakcije sa ruskim bankama. Poslovne aktivnosti su uskoro obnovljene, pošto je Vašington saopštio da američke sankcije nisu uperene protiv ruskih banaka, već protiv njihovih zvaničnika od kojih su mnogi prijatelji predsednika Putina.
XS
SM
MD
LG