Linkovi

Rusija produžila sankcije Crnoj Gori do 2018.


Rusija će produžiti sankcije Crnoj Gori do kraja 2018., u sklopu posebnih ekonomskih mjera odmazde zbog odluke Podgorice da se pridruži sankcijama protiv Rusije u ljeto 2014, odlučio je Kremlj, prenose lokalni mediji.

Vlada u Moskvi tako je uvažila dekret predsjednika Vladimira Putina od 30. juna, kojim se sankcije produžavaju do 31. decembra 2018, samo nedjelju dana nakon što su lideri EU donijeli odluku da produže sankcije Rusiji do januara 2018.

Nakon odluke EU, Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore saopštilo je da će Crna Gora slijediti odluku EU, prenose Vijesti.

"Ovim mjerama se namjeravaju proširiti posebne ekonomjske mjere odmazde određenim zemljama, uzimajući u obzir stepen njihove uključenosti u režim antiruskih sankcija", saopštila je Vlada Rusije.

Nakon što se Crna Gora prije četiri godine priključila sankcijama EU, Moskva je ubrzo uzvratila embargom na poljoprivredne proizvode.

U međuvremenu, crnogorske vlasti su optužile Moskvu da je orkestrirala navodni pokušaj državnog udara na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2017, zbog čega je podignuta optužnica protiv 14 osoba, uključujući i dvojicu za sada nedostupnih Rusa i dvojicu opozicionih lidera.

Rusija je u više navrata negirala umiješanost u navodni pokušaj puča, koji je tužilaštvo okarakterisalo kao nastojanje Moskve da spriječi članstvo Crne Gore u NATO.

Zahlađenje crnogorsko-ruskih odnosa kulminiralo je ulaskom Crne Gore u NATO, kada je Kremlj pozvao svoje državljane da izbjegavaju turističke posjete Crnoj Gori, upozoravajući na rastuće anti-rusko raspoloženje u zemlji, što odlučno negiraju zvaničnici u Podgorici.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG