Linkovi

Rusija preti da će uzvratiti na američke sankcije


Portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova
Portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova

Rusija je saopštila u četvrtak da će uzvratiti na nove američke sankcije uvedene zbog trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije.

Moskva je saopštila da su sankcije nelegalne i da nije umešana u trovanje Skripalja i njegove ćerka nervnim gasom novičokom u engleskom gradu Solzberiju. Oboje su preživeli, ali su više nedelja proveli u bolnici.

Portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova saopštila je da su Sjedinjene Države "svesno postavile zahteve neprihvatljive za Rusiju".

"Na taj način, Sjedinjene Države idu putem daljeg zaoštravanja tenzija u bilateralnim odnosima koji su zbog njihovih poteza već praktično bili svedeni na nulu", istakla je Zaharava.

Dodala je da je incident u Britaniji "izmišljeni izgovor" da se uvedu sankcije i da Vašington pokušava da iskoristi "anti - rusku retoriku" za nastavak demonizacije Rusije.

Stejt department je u sredu saopštio da uvodi sankcije, navodeći da je Rusija prekršila međunarodno pravo upotrebom nervnog agensa protiv svojih državljana.

Nove kaznene mere stupiće na snagu 22. avgusta i uglavnom obuhvataju zabranu izdavanja američkih dozvola za izvoz bezbednosno osetljive robe u Rusiju, kao što su elektronski uređaji.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je uvođenje sankcije neprihvatljivo, nezakonito i da nije u skladu sa međunarodnim pravom.

Visoki zvaničnik Stejt departmenta rekao je u sredu da bi Rusija mogla da se suoči sa još jednom rundom oštrih sankcija ako ne pruži "kredibilna uveravanja" da više ne koristi hemijsko ili biološko oružje.

Britanski Forin ofis pozdravio je američki potez, uz ocenu da se time šalje nedvosmislena poruka Rusiji da "njeno provokativno i bezobzirno ponašanje neće proći nekažnjeno".

Rusija je više puta demantovala optužbe da je odgovorna za trovanje Skripalja i njegove ćerke.

XS
SM
MD
LG