Linkovi

Rusija optužuje SAD i Britaniju za trovanje bivšeg špijuna


Direktor ruske obaveštajne agencije Sergej Nariškin govori na međunarodnoj bezbednosnoj konferenciji u Moskvi, 4. april 2018.
Direktor ruske obaveštajne agencije Sergej Nariškin govori na međunarodnoj bezbednosnoj konferenciji u Moskvi, 4. april 2018.

Direktor ruske obaveštajne agencije optužio je američku i britansku obaveštajnu službu da su organizovale trovanje bivšeg ruskog špijuna i njegove kćerke u Velikoj Britaniji prošlog meseca. Obe žrtve trovanja su i dalje u bolnici.

Govoreći na međunarodnoj bezbednosnoj konferenciji čiji domaćin je Rusija, direktor Spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin izjavio je da je trovanje Sergeja Skripala i njegove kćerke Julije bio najnoviji američki pokušaj podrivanja Rusije i da je bio sličan njenoj praksi tokom Hladnog rata.

Čak i u toj velikoj provokaciji, u slučaju Skripal, koji su inscenirale veoma precizno američka i britanska tajna služba, neke evropske zemlje se trude da ih ne prate i trude se da slučaj posmatraju razumno”.

Velika Britanija je optužila Rusiju za napad nervnim gasom, što je optužba koju Rusija odlučno odbacuje.

Sjedinjene Države, Britanija i brojne druge zemlje proterale su oko 100 ruskih diplomata zbog trovanja nervnim gasom, dok je Rusija odgovorila proterivanjem brojnih zapadnih diplomata.

XS
SM
MD
LG