Linkovi

Rusija oprezno optimistična posle sastanka Tramp-Lavrov


Predsednik SAD Donald Tramp dočeko ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova u Beloj kući, 10. maj 2017.
Predsednik SAD Donald Tramp dočeko ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova u Beloj kući, 10. maj 2017.

Portparol ruskog predsednika Vladimira Putina kaže da je sastanak ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova i američkog predsednik Donalda Trampa bio “izuzetno pozitivan”. Dmitri Peskov je rekao novinarima da je Rusija oprezno optimistična o izgledima za poboljšanje odnosa sa Sjedinjenim Državama, ali da predstoji još mnogo posla.

Peskov je to izjavio dan pošto je Tramp primio Lavrova u Beloj kući.

Sirija je bila na vrhu dnevnog reda tokom sastanka ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova sa predsednikom SAD Donaldom Trampom i državnim sekretarom Reksom Tilersonom. Međutim, na sastancima je bilo reči i o nekoliko drugih žarišta.

Neposredno pred razgovor sa bivšim državnim sekretarom Henrijem Kisindžerom, predsednik Donald Tramp pozitivno se izrazio o svom susretu sa šefom ruske diplomatije.

Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer i predsednik SAD Donald Tramp u Beloj kući, 10. maj 2017.
Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer i predsednik SAD Donald Tramp u Beloj kući, 10. maj 2017.

“Imao sam veoma dobar sastanak sa Lavrovom. Mislim da je bio veoma, veoma dobar”, rekao je američki predsednik.

Dan pošto je otpustio direktora Federalnog istražnog biroa, koji je istraživao njegove veze sa Moskvom tokom prošlogodišnje predsedničke kampanje, Tramp je rekao da je američko-ruski dijalog pružio nadu da će doći do napretka u rešavanju sirijskog konflikta.

“Mislim da ćemo obaviti vrlo dobar posao kada je reč o Siriji. Mislim da se dešavaju stvari koje su veoma, veoma, veoma pozitivne. Zaustavićemo ubijanje i smrt”, uveren je Tramp.

Tramp nije izneo detalje razgovora, ali je Lavrov kasnije ocenio da je razgovor bio pun nade.

“Razgovarali smo o Siriji vrlo detaljno, u kontekstu ideja iznetih u vezi sa uspostavljanjem de-eskalacionih zona. To će biti korak koji će doprineti rešavanju humanitarnih problema”, istakao je Lavrov.

U kratkom saopštenju Bele kuće navodi se da je predsednik Tramp naglasio potrebu da Rusija učini više, u vezi sa rešavanjem konflikata u Siriji i Ukrajini.

Pozitivan ton ne može da prikrije sveobuhvatno teško stanje u odnosima Moskve i Vašingtona, smatra stručnjak za ruska pitanja iz Instituta Brukings, Stiven Pajfer.

“Što se tiče Sirije, izgleda da još postoje prilično velike razlike u stavovima, s obzirom da je Bela kuća navela da je predsednik tražio od Lavrova da obuzda Asada, predsednika Sirije, ali i Iran i one koji deluju u njegovo ime. Pretpostavljam da to nije nešto što će Rusi biti voljni da ispune. Stoga, postoji želja da se pronađe način da se poboljšaju odnosi, ali čini se da i dalje ima velikih prepreka na tom putu, uključujući situaciju u Ukrajini”, objašnjava Pajfer.

Državni sekretar SAD Reks Tilerson i njegov ruski kolega Sergej Lavrov u Beloj kući, 10. maj 2017.
Državni sekretar SAD Reks Tilerson i njegov ruski kolega Sergej Lavrov u Beloj kući, 10. maj 2017.

U svom obraćanju medijima, Lavrov je ismevao ideju da se Rusija mešala u prošlogodišnje američke predsedničke izbore, nazivajući takve izveštaje “lažnim informacijama”, koje su ponižavajuće za američki narod.

“Verujem da političari nanose štetu političkom sistemu Sjedinjenih Država, pokušavajući da se pretvaraju da neko kontroliše Ameriku spolja”, kaže Lavrov.

Prethodno, na sastanku sa državnim sekretarom Reksom Tilersonom, Lavrov je navodno bio iznenađen vešću da je direktor FBI Džejms Komi otpušten - “Zar je otpušten? Šalite se!”

XS
SM
MD
LG