Linkovi

Nikolić u Moskvi: Zahvalan Putinu zbog veta


Predsednici Rusije i Srbije, Vladimir Putin i Tomislav Nikolić, tokom susreta u Moskvi

Predsednici Rusije i Srbije, Vladimir Putin i Tomislav Nikolić razgovarali su danas u Kremlju o odnosima dve zemlje, a posebno o predstojećoj poseti ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Beogradu.

Uz podsećanje da je i premijer Srbije Aleksandar Vučić jesenas posetio Moskvu, Putin je čestitao Nikoliću na, kako je rekao, zasluženoj nagradi Međunarodne fondacije za jedinstvo pravoslavnih naroda:

"Naši međudržavni odnosi se razvijaju uspešno i mi ćemo o tome danas razgovarati. Dobro nam došli. Mi ćemo razgovarati i o situaciji u regionu i međunarodnim odnosima. Još jednom želim da vam se zahvalim što se došli u Rusiju."

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je zahvalio Putinu na tome što je Rusija prošle godine uložila veto na rezoluciju Saveta bezbednosti UN o Srebrenici, kao i na stavu Moskve pri pokušajima učlanjenja Kosova u UNESKO. Ta dva postupka se, po oceni Nikolića, tiču budućnosti i Srbije i Republike Srpske:

"Istovremeno da vam se zahvalim za podršku koju Srbija ima u pokušaju da stane na svoje noge, da se svrsta u red ekonomski razvijenih zemalja. Na razumevanje ponašanja Srbije u međunarodnim odnosima. I za hrabrost koju je Rusija ulila celom svetu svojim angažovanjem u borbi protiv takozvane Islanske države u Siriji. Nažalost, ovo nije 1999. godina, inače mi danas ne bismo ni govorili o bombardovanju Srbije."

Razgovorom sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom Nikolić je završio dvodnevnu posetu Moskvi. Tokom jučerašnjeg dana, patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril uručio je Nikoliću posebnu nagradu Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda koja nosi ime patrijarha moskovskog i sve Rusije Alekseja II.

XS
SM
MD
LG