Linkovi

Susret Keri-Lavrov u nedelju


Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov na otvaranju nuklearnog samita u Hagu.

Šanse za diplomatsko rešenje krize u Ukrajini povećane su posle izjave ruskog šefa diplomatije da Rusija nema nameru da šalje vojsku u Ukrajinu, i sinoćnjeg telefonskog razgovora predsednika SAD i Rusije.

Američki državni sekretar Džon Keri I ruski šef diplomatije Sergej Lavrov sastaće se u nedelju u Parizu kako bi pokušali da pronadju diplomatsko rešenje za krizu u Ukrajini, kojim bi se zaustavilo nagomilavanje ruskih vojnih snaga oko Ukrajine.

Državni sekretar Keri se vraćao za Vašington iz Saudijske Arabije kada je saznao za izjavu Lavrova ruskoj državnoj televiziji da Rusija nema nameru da šalje vojsku u Ukrajinu posle aneksije Krima. Kerijev avion je promenio kurs dok je u Irskoj dopunjavao gorivo, a novinarima je rečeno da je državni sekretar na putu za Pariz dok se radi na organizovanju njegovog sastanka sa Lavrovom.

Novinar Glasa Amerike Skot Sterns, koji putuje sa Kerijem, javlja iz Irske da se očekuje da razgovori budu održani u nedelju uveče. Novu rundu razgovora pokrenuo je sinoćnji dugi telefonski razgovor američkog predsednika Obame i ruskog lidera Vladimira Putina o američkom predlogu za deeskalaciju krize, koji je izradjen u koordinaciji sa ukrajinskom vladom. Poslednjih dana, koncentracija ruskih trupa, tenkova I ratnih brodova blizu ukrajinskih granica je znatno pojačana, ali je Lavrov danas izjavio da njegova zemlja nema nameru da pošalje te snage u Ukrajinu.

Predsednik Obama izjavio je da ukrajinska vlada nastavlja svoj “uzdržani pristup” krizi koji doprinosi de-eskalaciji, i pozvao Rusiju da podrži taj process i izbegne dalje provokacije.

U medjuvremenu, generalni sekretar UN Ban Ki-Mun je izjavio da ga je predsednik Putin uverio da Rusija nema nameru da udje u bilo koji drugi deo ukrajinske teritorije.

U samoj Ukrajini, bivši svetski šampion u boksu, Vitalij Kličko, povukao je kandidaturu za predsednika i podržao milijardera, biznismena Petra Porošenka. Njegova podrška doneće značajan zamah Porošenku, koji već vodi u istraživanjima javnog mnjenja. Petro Porošenko odigrao je istaknutu ulogu u protestnom pokretu koji je doveo do smene predsednika Viktora Janukoviča. Analitičari smatraju da će Porošenko, vlasnik velike kompanije za proizvodnju slatkiša i bivši ministar inostranih poslova, verovatno pobediti bivšu premijerku Juliju Timošenko koja je ove nedelje objavila svoju kandidaturu na izborima.
XS
SM
MD
LG