Linkovi

Pet godina uslovne kazne za Navalnog


Ruski opozicioni lider Aleksej Navalni u sudnici u Kirovu, 8. februara 2017.
Ruski opozicioni lider Aleksej Navalni u sudnici u Kirovu, 8. februara 2017.

Regionalni sudija u ruskom gradu Kirovu osudio je istaknutog opozicionog lidera Alekseja Navalnog na pet godina uslovne kazne zbog pronevere, što je odluka koja bi mogla da ga spreči da se kandiduje na predsedničkim izborima sledeće godine.

Navalni, koji tvrdi da je nedužan, najavio je da će se žaliti na presudu i da i dalje namerava da se kandiduje za predsednika u slučaju da predsednik Vladimir Putin odluči da se kandiduje za još jedan mandat. „Ne priznajemo ovu presudu“, rekao je Navalni posle izricanja kazne i dodao da prema ustavu ima „svako pravo da učestvuje na izborima“ i da planira da to učini.

Navalni je optužio zvaničnike ruske vlade da pokušavaju da ga blokiraju u predsedničkoj trci, tvrdeći da je ta presuda poruka da ruski režim smatra njega, njegov tim i ljude čija gledišta predstavljaju suviše opasnim da bi im se dozvolilo da učestvuju na izborima.

Organizacija za evropsku bezbednosti i saradnju izrazila je zabrinutost zbog presude a njen predstavnik Majkl Georg Link izjavio da se plaši da je presuda Navalnom samo najnoviji sudski slučaj iskorišćen da se određeni pojedinci isključe iz političke arene.”

Ruski zakon zabranjuje svakom pojedincu koji je proglašen krivim zbog “zločina na visokom nivou”, koji obuhvata proneveru, da se u narednih 10 godina kandiduje za politički položaj. Navalni je u decembru objavio nameru da se kandiduje za predsednika 2018. kada Putinu istekne mandate. On je posle presude izjavio da veruje da i dalje može da se kandiduje, jer se zabrana od 10 godina ne odnosi na one kojima je izrečena uslovna kazna.

Navalni je postao poznat u javnosti zbog raskrinkavanja malverzacija u ruskim državnim korporacijama. Bio je lider tokom protesta 2011 i 2012. kada su se demonstranti ujedinili protiv Putinovog povratka na predsednički položaj.

XS
SM
MD
LG