Linkovi

Nova misija NATO posle ruskih poteza


Belgium NATO Ukraine Russia
Belgium NATO Ukraine Russia

Agresivniji vojni potezi Rusije u Evropi, tokom protekle godine, podstakli su NATO da preduzme nove mjere za jačanje odbrane svojih članica.

To je, kako ističu analitičari, obezbijedilo Alijansi prijeko potrebnu novu misiju.

Promjena odnosa NATO-a i Rusije jedna je od posljedica protesta u Ukrajini koji su doveli do zbacivanja s vlasti proruskog predsjednika Viktora Janukoviča. Rusija je poslala operativce i vojnike u ukrajinski region Krim, koji je silom anektirala. Zatim je podržala separatiste na istoku Ukrajine, gdje se i dalje vodi rat. U međuvremenu, ruski ratni avioni i brodovi imali su niz bliskih susreta sa članicama NATO-a i drugim zapadnim zemljama, dok je Moskva preduzimala tajne i agresivne akcije, koje nisu viđene od Hladnog rata.

“Mislim da bi, kako se približava kraj godine, lideri NATO-a trebalo da održe zdravicu Vladimiru Putinu.”

Nik Vitni je bivši odbrambeni zvaničnik Britanije i Evropske unije, trenutno član Evropskog savjeta za spoljnopolitičke odnose.

“Zdravom NATO-u potrebna je ruska prijetnja i Putin je bio dovoljno nepromišljen da je obezbijedi.”

Vitni smatra da su potezi ruskog predsjednika ulili novu energiju NATO-u, rezultirajući nizom mjera. Među njima je i veći broj vježbi poput ove u zapadnoj Ukrajini, zatim raspoređivanje dodatnih trupa u Poljskoj i baltičkim državama kao potvrda odlučnosti alijanse da brani svoje članice, te stvaranje novih snaga za brzo reagovanje.

U londonskom Kraljevskom institutu ujedinjenih službi, Malkolm Čalmers kaže da je predsjednik Putin želio da potisne uspjehe koje je NATO postigao od 1990, ali da su njegovi potezi imali suprotan efekat.

“Rusija traga za slabostima, pukotinama u NATO-ovom oklopu, podjelama. Članice NATO-a svakako vjeruju da će, solidarišući se jedna s drugom, vjerovatno spriječiti bilo koju rusku akciju.”

Čalmers dodaje da je značajno to što je ruski lider otuđio svog bivšeg najboljeg prijatelja u zapadnoj Evropi, njemačku kancelarku Angelu Merkel.

“Kancelarka Merkel je tokom ove krize otišla dalje od bilo kog drugog zapadnog lidera, u pokušaju da pronađe diplomatsko rešenje. Merkel je tražila neku vrstu kompromisa, ali Putin, barem do sada, nije bio spreman da se nagodi.”

Članice NATO-a i druge zemlje nametnule su ekonomske sankcije Rusiji, što je, uz pad cijena nafte, dovelo do pada vrijednosti rublje od 50 odsto. Eksperti navode da će ruska ekonomija naredne godine ući u duboku recesiju.

“To su veliki strateški neuspjesi za Putina. Ako se on smatra ‘šahovskim velemajstorom’, onda mu ova partija trenutno užasno ide”, kaže Nik Vitni.

To ne znači da će Putin odustati već bi, kako smatraju eksperti, zbog trenutnih problema mogao da bude još više neprijateljski raspoložen. Međutim, američki državni sekretar Džon Keri je nedavno rekao da ruski stav o istočnoj Ukrajini počinje da se mijenja i da je Rusija povukla određene konstruktivne poteze koji bi mogli da otvore put za rešavanje sukoba i ublažavanje napetosti.

XS
SM
MD
LG