Linkovi

Sočijevo "jutro posle"


Sada kada su Zimske olimpijske igre u Sočiju završene, postavlja se pitanje kako će se u budućnosti iskoristiti borilišta i objekti, u koje je Rusija uložila desetine milijardi dolara.

Soči se nalazi na krajnjem jugu Rusije, gde možete da skijate ujutro. I plivate popodne – tokom zime! Zbog Zimskih olimpijskih igara u Sočiju Rusija je potrošila 50 milijardi dolara na železničke stanice, međunarodni aerodrom, novo pristanište za putničke brodove, četiri skijališta svetske klase i skoro 50 hiljada hotelskih soba - sve za Igre koje su trajale samo 17 dana.

Ali u gradu više nema gužve. Turisti polako odlaze kući, a mnogi smatraju da je domaćin preterao sa izgradnjom. Pres centar za Igre je pet puta veći od moskovskog Crvenog trga. Trebalo bi da bude pretvoren u tržni centar.

Jedna od olimpijskih ledenih dvorana biće razmontirano i prebačena u Sibir. Ostali objekti poslužiće za trening budućih ruskih skijaša, klizača i drugih. Nova skijališta su definitivno hit.

“Da bih skijao uvek sam išao u Evropu - Austriju, Francusku. Sada vidim da mogu sve to da dobijem ovde u Rusiji. Imamo dobre hotele, dobru hranu i gostoprimstvo i dovoljno snega. Sledeći put, svoj zimski odmor provešću upravo ovde”, kaže Saša Geraskovski, skijaš iz Moskve.

Međutim, stadion za 40 hiljada gledalaca mogao bi da bude preveliki za letovalište u kojem živi 340 hiljada ljudi. Prema procenama, čak 90 odsto posetilaca Sočija bili su Rusi. Da li će se vratiti kada ne bude bilo Zimskih olimpijskih igara da ih privuku?

Gradski turistički zvaničnici žale se da porez čini da su letovi iz Moskve u Soči skuplji od onih ka - recimo - Turskoj.

Julija Malorodnova, zamenica direktora Turističke organizacije Sočija, kaže:

"Nažalost, mislimo da su letovi veoma skupi. A razlog za to je porez... postoji takozvani porez na dodatu vrednost, koji iznosi 18 odsto, za sve domaće letove. Ali ako ista kompanija leti, primera radi, u Egipat, onda nema poreza za taj let".

Gradonačelnik Sočija, Anatolij Pakomov, kaže da će tržište rešiti bilo kakav problem viška hotelskih soba.

"Najvažniji regulator je konkurencija, a ona je trenutno vrlo velika. Probelm previsokih cena koje smo imali – mislim da će tržište to ujednačiti”.

U potrazi za pametnim rešenjima, vlasti planiraju da finasiraju muzej u Staljinovoj vili, tako što će otvoriti mali hotel u slabo korišćenom krilu te letnje rezidencije nekadašnjeg sovjetskog diktatora.
XS
SM
MD
LG