Linkovi

Rusija kritikuje Zapad zbog pretnje sankcijama


Pobunjenici u uništenoj zgradi aerodroma kod Donjecka u Ukrajini, 25. februara 2015.
Pobunjenici u uništenoj zgradi aerodroma kod Donjecka u Ukrajini, 25. februara 2015.

Rusija je upozorila vlade zapadnih zemalja da ne uvode dodatne sankcije Moskvi, ističući da bi takve pretnje samo pokazale da je Zapad protiv toga da se poštuje primirje na istoku Ukrajine.

Ova izjava je usledila pošto su i Sjedinjene Države i lideri nekih evropskih zemalja pripretili da će uvesti strože sankcije Moskvi ukoliko ne prestane da podržava proruske separatiste u istočnoj Ukrajini. U međuvremenu, ukrajinska vojska je počela povlačenje teškog naoružanja sa linije razdvajanja.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je na konferenciji za novinare, komentarišući izjave zapadnih zemalja da bi mogle da uvedu dodatne sankcije Moskvi, nazvao takve pretnje pokušajem da se “skrene pažnja” sa primene sporazuma o prekidu vatre, koji je tek nedavno počeo da se primenjuje.

“To je sve lako objasniti. Oni pokušavaju da preuveličaju histeriju. Pokušavaju da skrenu pažnju sa sporazuma iz Minska. Iza tih reči se krije protivljenje tih ličnosti iz specifičnih zemalja, organizacija i Sjedinjenih Država i Evropske unije, da uspe implementacija onoga što je 12. februara dogovoreno u Minsku”.

U međuvremenu, ukrajinska vojska je u četvrtak saopštila da je počela sa povlačenjem artiljerijskog oružja kalibra 100 milimetara sa linije demarkacije u istočnoj Ukrajini, kako je naloženo sporazumom o prekidu vatre.

Pobunjenici su ranije ove nedelje rekli da su počeli sa povlačenjem teškog naoružanja, ali iako su neki novinari videli uklanjanje, evropski posmatrači nisu mogli da potvrde povlačenje iz nezavisnih izvora.

Ukrajinska vojska je takođe saopštila da su smanjenji napadi pobunjenika u poslednja tri dana, ali je i upozorila da separatisti i dalje napadaju vladine objekte, uključujući i one u okolini važnog lučkog grada Marijupolja.

Bela kuća je saopštila da se i dalje razmatra mogućnost slanja oružja ukrajinskoj vojsci, koja je u nekoliko navrata bila očigledno slabije naoružana od separatista.

XS
SM
MD
LG