Linkovi

Optimizam ruskih kompanija posle izbora u SAD


Izbor Donalda Trampa za narednog predsednika Sjedinjenih Država podigao je nade u Rusiji za poboljšanje odnosa koji bi mogli da pomognu investicijama i trgovini, posebno ukoliko budu ublažene zapadne sankcije uvedene zbog aneksije Krima. Američke i ruske kompanije u moskovskom industrijskom parku Tehnopolis, kojem podršku pruža vlada, oprezno su optimistične u pogledu poslovnih izgleda.

Ukoliko zapadne sankcije budu ublažene, jedna rastuća mlada kompanija ukazuje da će njen softver za 3D skeniranje dobiti podstrek na domaćem tržištu:

“Biće dostupno više finansija za kompanije te bi one bile u mogućnosti da troše više na nove tehnologije i preduzimaju veći rizik sa novim tehnologijama poput naše što znači da bi došlo do povećanja prodaje”, kaže Sergej Klimentijev, direktor za poslovni razvoj kompanije "Teksel."

S druge strane, ukoliko se ruska valuta, rublja, oporavi onda bi izvozu bila naneta šteta.

“To bi značilo da bi cena naših proizvoda porasla i da bi mi bili manje konkurentni na primer u odnosu na kineske kompanije”, ističe Klimentijev.

Slaba poseta kod Tehnopolisa na Drugom ruskom izvoznom i investicionom sajmu nije umanjila optimizam. Američka kompanija Neofotoniks je partner sa ruskom državnom korporacijom za nanotehnologiju Rusnano u proizvodnji komponenata za brze komunikacione mreže. Uprkos sankcijama i pogoršanju ekonomije oni su uvereni da se biznisi u Rusiji menjaju na bolje i razmatraju proširenje:

Saradnja i poslovne aktivnosti na ruskom tržištu su ogromna beneficija za medjunarodne kompanije. Ne samo američke, već i evropske”, smatra Dmitrij Morgun, direktor proizvodnog sektora kompanije "Neofotoniks."

Čak i ako zapadne sankcije protiv Rusije budu ukinute, kažu analitičari, to bi bio postepeni proces za koji bi Kremlj trebalo da poboljša odnose sa Ukrajinom. U medjuvremenu, ruska ekonomija je, s obzirom da zavisi od izvoza sirovina, ranjiva na niske cene nafte.

“Zato su potrebne ozbiljne reforme. I tu leži problem. Reforme bi trebalo da budu i političke i ekonomske”, ocenjuje Mihail Subotin sa Ras instituta za međunarodne odnose i svetsku ekonomiju.

Pomanjkanje političke volje i tenzije sa Zapadom znače da je više verovatno da će biti nastavljena primena sankcija ili da će one čak biti pooštrene.

XS
SM
MD
LG