Linkovi

Rusija iznela nove teorije o trovanju bivšeg špijuna


Forenzičari ispituju klupu na kojoj su pronađeni bivši ruski špijun Sergej Skripal i njegova ćerka Julija

U svetlu zaoštravanja sukoba Britanije i Rusije zbog trovanja bivšeg ruskog špijuna na britanskom tlu i međusobnog proterivanja diplomata, rusko Ministarstvo inostranih poslova iznelo je još jednu teoriju o poreklu nervnog gasa koji je upotrebljen.

Ministarstvo je navelo četiri evropske zemlje kao najverovatniji izvor gasa novičok kojim je otrovan Sergej Skripal i njegova ćerka Julija - Britaniju, Slovačku, Češku i Švedsku.

U intervju za rusku državnu televiziju, uoči predsedničkih izbora, portparolka ministarstva Marija Zaharova saopštila je da bi sve četiri države trebalo da sprovedu intenzivno istraživanje o nervnom gasu, ali nije ponudila dokaze za svoje tvrdnje.

Češki ministar inostranih poslova odbacio je kao "neosnovane" tvrdnje Zaharove o poreklu novičoka.

Zaoštravanje sukoba

Zbog sukoba oko trovanja Skripala i njegove ćerke, britanski poslanici i analitičari traže od britanske premijerke Tereze Mej da oduzme imovinu ruskih oligarha povezanih sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Poslanici, koji žele hitan odgovor na proterivanje britanskih diplomata, smatraju da bi britanske vlasti trebalo da oduzmu imovinu registrovanu na prvog zamenika ruskog premijera Igora Šuvalova i kuću u Londonu oligarha Romana Abramoviča, vrednu više od 150 miliona dolara.

Odluka Kremlja da protera britanske diplomate bila je očekivana reakcija na proterivanje ruskih diplomata iz Britanije.

U međuvremenu, Skripal i njegova ćerka su i dalje u kritičnom stanju, dok je policajac, koji im je prvi pomogao, i dalje u bolnici, ali su stabilnom stanju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG