Linkovi

Ruski avioni napali iz Irana, obaveštena i koalicija


Ruski borbeni avioni
Ruski borbeni avioni

Međunarodna koalicija za borbu protiv Islamske države, koju predvode Sjedinjene Države, otvorila je put za ruske bombardere da prelete iračku teritoriju na putu za Siriju, iz vazdušne baze u Iranu.

Portparol koalicije, poručnik Kris Garver, rekao je novinarima da su Rusi obavestili koaliciju o planiranom letu kroz irački vazdušni prostor, u skladu sa Memorandumom o razumevanju koji su potpisale Rusija i Sjedinjene Države.

“Obavestili su nas da prolaze i osigurali smo bezbednost leta, dok su bombarderi prolazili kroz ovo područje i kretali se ka svojoj meti i zatim kada su se vraćali iz Sirije", naglasio je Garver.

Ruski ratni avioni prvi put su danas poleteli iz iranske vazdušne baze da bi izvršili napade na ekstremiste u Siriji.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su bombarderi Tu-22M3 i Su-34 poleteli iz vazdušne baze Hamedan, koja je se nalazi oko 280 kilometara jugozapadno od iranske prestonice Teherana.

U saopštenju ministarstva navodi se da je u vazdušnim napadima pogođeno “pet vellikih skladišta sa oružjem, municijom i gorivom” i kampovi za obuku Islamske države i Džabhat-al Nusre u pokrajinama Alepo, Deir Ezor i Idlib.

Ruske snage izvode vazdušne napade na ciljeve u Siriji od kraja septembra prošle godine i ovo je prvi put da za borbu protiv ekstremista koriste baze u Iranu.

Šef iranskog Saveta za nacionalnu bezbednost Ali Šamkani je, prema navodima državnih medija, rekao da Iran i Rusija imaju stratešku saradnju u borbi protiv terorizma i da dele objekte u okviru te misije.

XS
SM
MD
LG