Linkovi

Rusija i Nemačka zadovoljne stavom Srbije


Zvanični Beograd za sada uspeva da ispuni očekivanja i Moskve i Brisela kada je u pitanju stav prema situaciji na Krimu. O tome su danas govorili ambasadori Rusije i Nemačke u Srbiji.

I Rusija i Nemačka su zadovoljne stavom i reagovanjem Srbije na događaje na Krimu – ocenili su danas ambasadori dve zemlje Aleksandar Čepurin i Hajnc Vilhelm. Na debati o sličnostima i razlikama situacije na Kosovu i Krimu, ruski ambasador u Beogradu je izjavio da je Moskva zadovoljna porukom Beograda da neće učiniti ništa što bi pokvarilo odnose sa Rusijom.

Podsećajući da EU i Rusija imaju dnevni trgovinski obrt od milijardu evra, Čepurin je poručio da je Rusiju nemoguće uplašiti sankcijama i da bi Moskva i Beograd trebalo sami da odlučuju šta je u njihovom interesu ili šta nije:

"Kada je Kosovo proglasilo nezavisnost – u Srbiji je postojala legalno izabrana vlast. Na Kosovu se sve to desilo zahvaljujući vojnom udar izvan granica, kada je čitava zemlja bila paralizovana, kada je poginulo hiljade nevinih ljudi. Na Krimu je sve urađeno uz apsolutnu podršku stanovništva. Ako poredimo Krim i Kosovo, onda se jasno vidi u čiju korist su zakonitost, međunarodno pravo, legalnost, povelje UN."

A i Berlin je zadovoljan – nemački ambasador u Beogradu Hajnc Vilhelm izjavio je danas da je Nemačka zadovoljna stavom Srbije prema situaciji na Krimu i da on lično razume poziciju Beograda:

"Zadovoljni smo izjavom potpredsednika vlade Aleksandra Vučića da će buduća vlada poštovati teritorijalni integritet svake zemlje. Primili smo k znanju da Srbija neće uvesti sankcije prema Rusiji. Nije na meni da to komentarišem, ali mogu da razumem tu poziciju, jer ni EU nije uvela sankcije Rusiji."

Komentarišući najave srpskih zvaničnika da je moguće usvajanje nove rezolucije o Kosovu i Metohiji u parlamentu posle formiranja nove vlade, nemački ambasador u Beograd u Beogradu je izjavio je to, kao i pitanje promene Ustava unutrašnje pitanje Srbije.

Berlin ne očekuje ništa po tom pitanju, rekao je Hajnc Vilhelm i dodao da Nemačka očekuje implementaciju Briselskog sporazuma koja je u toku.
XS
SM
MD
LG