Linkovi

Rusija izdala nalog za hapšenje Hodorkovskog


Mihail Hodorkovski
Mihail Hodorkovski

Nalog za hapšenje bivšeg biznismena i kritičara Vladimira Putina izdat je zbog optužbi da je naredio ubistvo gradonačelnika jednog sibirskog grada

Sud u Rusiji izdao je međunarodni nalog za hapšenje Mihaila Hodorkovskog, bivšeg direktora kompanije „Jukos oil“ i kritičara ruskog predsednika Vladimira Putina.

Ruska policija optužuje Hodorkovskog, koji živi u Londonu, da je naredio ubistvo gradonačelnika sibirskog naftnog grada Neftejugansk, zbog finansijske koristi. Hodorkovski je odbacio optužbe, navodeći na društvenim medijima da je riječ o reakciji na njegov pro-demokratski rad.

Bivši biznismen uhapšen je 2003. godine i osuđen zbog izbegavanja plaćanja poreza i prevare. Hodorkovski je naveo da su te optužbe, zbog kojih je proveo deceniju u zatvoru – podignute zbog njegove finansijske podrže opoziciji.

Mihail Hodorkovski od oslobađanja 2013. godine živi u egzilu i osnovao je pro-demokratski pokret pod nazivom „Otvorena Rusija“, koji se zalaže za političke reforme u zemlji. Ruska policija juče je pretresla nekoliko lokacija u Moskvi povezanih sa tim pokretom.

XS
SM
MD
LG