Linkovi

TV Dožd svetionik u moru propagande Kremlja


Ruska nezavisna televizija Dožd
Ruska nezavisna televizija Dožd

Sloboda medija u Rusiji je sve manja od kako je vlada predsednika Vladimira Putina povećala broj državnih medija koji ograničavaju i utiču na izveštaje koji nisu u skladu sa politikom Kremlja. Televizijske stanice, čije priloge prati većina Rusa su pod potpunom kontrolom države.

Privatna televizija Dožd (odnosno – kiša) je jedna od nekoliko preostalih medijskih stanica koje i dalje redovno kritikuju politiku Kremlja.

Mi nismo politički motivisana mreža. Cilj našeg izveštavanja nije da se takmičimo sa političkim establišmentom ili tome slično već da budemo maksimalno objektivni ” kaže Natalija Šaneckaja voditeljka Dožda.

Nezavisno izveštavanje televizije Dožd je ono što je privuklo mnoge novinare da tu rade. Među njima su i neki koji su zbog sve većih pritisaka Kremlja napustili državne medije, a jedna od njih je i Natalija Šaneckaja.

Dala sam otkaz u televiziji Russia Today mesec dana pre događaja na Krimu. Jednostavno sam imala osećaj da pritisak postaje sve jači i neprijatniji. Za mene koja sam u toj TV kući radila od početka, to je bilo veoma uznemiravajuće.”

Međutim odbijanje da se pridruži državnim medijima u povlađivanju vlastima, za televiziju Dožd ima svoju cenu.

Politički pritisci, zbog emisije koja je dovela u pitanje sovjetsku strategiju u vreme Drugog svetskog rata, doveli su do toga da vodeće kablovske kompanije 2014. ukinu emitovanje programa televizije Dožd.

Mnogi veruju da je to bi samo izgovor. Urednik digitelnih medija televizije Dožd, Ilja Klišin sumnja u razlog prekida emitovanja programa:

Iskreno verujem da to nije bio razlog, jer da nije bilo priloga o opsadi Lenjingrada oni bi našli nešto drugo. Samo je bilo pitanje vremena.”

Kako bi opstala, televizija Dožd je bila primorana da se prebaci na emitovanje programa putem interneta.

Broj korisnika njihove internet stranice narastao je na 70 hiljada sa milionima hitova mesečno.

Međutim, kao svi ostali mediji u Rusiji i TV Dožd je zahvaćena pljuskom restrikcija.

Mi pokrivamo sve što ne krši ruske krivične zakone. Ali, u jednom tenutku, ruski krivični zakoni su kontradiktorni kada se radi o slobodi izražavanja ” kaže Ilja Klišnin.

U međuvremenu, televizija Dožd nastoji da zabavnim sadržajem programa privuče što više mladih u Rusiji i onih izvan urbanih, liberalnih i visoko obrazovnih centara.

XS
SM
MD
LG