Linkovi

“Rusija se pomirila sa ulaskom Crne Gore u NATO”


Sedište NATO-a u Briselu
Sedište NATO-a u Briselu

Profesor Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, Radovan Vukadinović, rekao je da se Rusija pomirila sa ulaskom Crne Gore u NATO, navodeći da “oni smatraju da je to izgubljen slučaj”

Vukadinović je naveo da Rusija od prvog dana ne želi Crnu Goru u NATO, ocjenjujući da Moskva smatra da taj potez Podgorice nije dobar ni koristan, te da će to promijeniti prijateljski odnos dvije zemlje.

„Ne znam šta bi novo Rusija mogla učiniti“, rekao je Vukadinović crnogorskoj agenciji Mina, ocjenjujući da Crna Gora od Rusije može očekivati ekonomske pritiske.

„Nakon izvjesnog vremena, ti odnosi će se smiriti i Rusija će shvatiti da je još jedna država izabrala put prema Evropi, ali da je to ne sprječava da razvija normalne odnose“, ocijenio je Vukadinović.

Ruski predsednik Vladimir Putin
Ruski predsednik Vladimir Putin

On je naveo da se sadašnja zbivanja na području Zapadnog Balkana mogu ocijeniti kao, s jedne strane standardna, a sa druge strane “prilično turbulentna”.

Vukadinović je pojasnio da stanje u Makedoniji i Bosni i Hercegovini, kao i odnosi Srbije sa Kosovom i Albanijom, ukazuje da se radi o novoj dinamici koja može uticati i na ostale države, uključujući i Crnu Goru, “ali ne može usporiti proces približavanja Evropskoj uniji (EU) i NATO-u”.

„Mogli bi čak reći da upravo to stanje, koje je trenutno na Balkanu, može djelovati kao određeni stimulans na zemlje od kojih to zavisi da Crna Gora najprije uđe u NATO i da se isto tako brže počne približavati EU“, naveo je Vukadinović.

Prema njegovim riječima, ulazak Crne Gore u NATO je od međunarodnog interesa, a tu se misli na evroatlantsku skupinu, da se na Zapadnom Blakanu održi mir i stabilnost sa jednom novom članicom NATO-a, a jednog dana i EU.

On je ocijenio da se ta stabilnost proširuje i da se stvaraju uslovi da područje bude zahvaćeno „novim vjetrom koji će biti povoljan“.

„To je ono što Crna Gora treba iskoristiti i imati na umu, da je to jedna povoljna situacija i, zbog želje da se stabilizujuje Balkan, Crna Gora ima velike šanse“, smatra Vukadinović, koji ističe da nema razloga da se Crna Gora zaustavi na putu ka NATO-u.

Vukadinović je podsjetio da se nikad nije dogodilo da se država nađe praktično u NATO-u, a da onda dođe do usporavanja ili eliminisanja procesa, što praktično znači da je ovo što se dešava sa Španijom i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) više bio proceduralni problem.

„To nije nikakva ciljana politika koja bi htjela onemogućiti ulazak Crne Gore u NATO“, naglasio je Vukadinović.

Dodao je da je postojala situacija da se Makedonija, koja je bila pred vratima NATO-a, zaustavila jer je Grčka sve vrijeme govorila da će je blokirati i da neće doći do konsenzusa jer ta zemlja želi da Makedonija promijeni ime.

„Ovdje niko nije najavio da ima neke probleme, niko nije postavio nikakav zahtjev da Crna Gora nešto mora učiniti, prema tome, Crna Gora je učinila sve što se od nje tražilo i sada je samo tehnika da se stvari obave do kraja“, naveo je Vukadinović, ocjenjujući da je smjena administracije u SAD bila nesrećna okolnost „To je jedan nesrećan slijed okolnosti, ali mislim da, strategijski gledano, nema nikakvih razloga da se Crna Gora zaustavi“.

„Vjerujem da će i Španija obaviti svoj dio posla i da će Crna Gora 25. maja biti nova članica NATO“, naglasio je Vukadinović.

Komentarišući političku i socijalnu situaciju u Crnoj Gori, on je kazao da niko od zemalja koje su ratifikovale protokol nije imao primjedbu i rekao da država ne može biti primljena u NATO zbog problema koji postoje na njenom unutrašnjem planu, zbog opozicije i nezadovoljstva građana.

„Onoga trenutka kada je donesena odluka da se Crna Gora primi u Alijansu preko toga je već pređeno i shvaćeno je da ne postoji neki veliki pristanak, ne podržava 90 odsto stanovništva članstvo, nego je taj procenat mnogo manji, ali je to dovoljno u odnosu kada imate u vidu strategijski interes“, precizirao je Vukadinović.

Mandić: Uradićemo sve da dođe do referenduma

Lider Demokratskog fronta, Andrija Mandić, rekao je da će se taj opozicioni savez suprostaviti ulasku Crne Gore u NATO i najavio organizovanje protesta s ciljem pritiska na vlast da organizuje referendum o tom pitanju.

Andrija Mandić
Andrija Mandić

„Zato ćemo pokrenuti veliku akcijju i na dobrom smo putu da ugovorimo vrijeme početka protesta kojima ćemo da kažemo da ne pristajemo da nas na ovakav način uguraju u NATO”, rekao je Mandić, koga crnogorsko tužilaštvo sumnjiči da je učestvovao u pokušaju državnog udara 16. oktobra, s navodnim ciljem da se osujeti crnogorski put u NATO.

On je rekao i da “ćemo uraditi sve što je u našoj moći da pitanje referenduma i slobodnog izjašnjavanja građana nametnemo prije tog roka”.

“Ali, ako nam to ne pođe za rukom a trudićemo se i ulicom i pritiskom da dođe do demokratskog izjašnjavanja”, rekao je Mandić svojim pristalicama u Pljevljima, ističući da će opcija referenduma “ostati otvorena čak i ako uspiju prevarom tamo da nas uguraju”. Opcija referenduma je jedina ispravna opcija“

Mandić je podsjetio da je “naša obaveza da promijenimo vlast, jer je Crna Gora jedina zemlja od rušenja Berlinskog zida do danas koja nije promijenila vlast”.

On je kazao da će vrlo brzo početi sa “popisivanjem svakog čovjeka u Crnoj Gori koji je za NATO i svakog koji se protivi učlanjenju Crne Gore u taj vojni savez”.

„Želimo da dođemo do konačnih rezultata koji će nam omogućiti da se na referendumu iskaže volja građana“, rekao je Mandić.

XS
SM
MD
LG