Linkovi

"Rusija pokušava da zaustavi integracije Crne Gore"


Okruglo sto "Crna Gora u NATO-pogled u budućnost" (Foto: PR centar)

Predsjednik Evropskog pokreta Crne Gore, Momčilo Radulović, rekao je danas da Rusija pokušava da zaustavi Crnu Goru na putu ka evroatlanskim integracijama, ocjenjujući „prijetećim“ najnovije izjave ruskih zvaničnika o događajima koji su obilježili parlamentarne izbore u Crnoj Gori.

Govoreći na okruglom stolu „Crna Gora u NATO – pogled u budućnost“, Radulović je kazao da je Crna Gora postala simbol koji nadrasta njenu veličinu, kao i „lakmus papir“ za političku i bezbjednosnu orjentaciju cijelog Zapadnog Balkana.

„Uspjeh Crne Gore u evropskim i evroatlanskim integracijama bio bi uspjeh cijelog Zapadnog Balkana i...ohrabrenje drugim zemljama da krenu dalje na putu ka Evropskoj Uniji i NATO-u“, rekao je Radulović i dodao da Rusija ne pokušava da zaustavi samo NATO integracije, već i integracije u EU, koristeći argumente „da je to prevaziđen i neuspješan projekat iz 1990-tih, te da evroazijske integracije imaju veću perspektivu“.

Komentarišući izjavu potpredsjednika ruske Dume i visokog zvaničnika Putinove Jedinstvene Rusije, Sergeja Železnjaka, koji je hapšenje grupe osumnjičene za pokušaj terorističkog napada u Crnoj Gori nazvao „informacionom diverzijom“ i pozvao na „akcije koja neće dozvoliti tako opasnu praksu u budućnosti“, Radulović je ocijenio da se radi o prijetnjama Crnoj Gori.

„Ovo se može tumačiti kao izuzetno snažna poruka kojom se poziva na vaninstitucionalno uslovljavanje izabrane vlasti u Crnoj Gori“, rekao je Radulović.

Železnjak je juče izjavio da su snage koje su se ranije nalazile na vlasti u Podgorici iscenirale „takozvani antidržavni puč“ s ciljem održavanja na vlasti po svaku cijenu, te tako lidere opozicije, aktiviste i „obične saradnike pravosudnih organa“ pretvorile u taoce.

On je oštro ocijenio da je „nasilna eskalacija te opasne zamisli stvorila realnu prijetnju bezbjednosti, zdravlju i životima desetina hiljada birača, građana Crne Gore“ i odbacio pisanje medija o „navodnoj deportaciji Rusa“ umiješanih u pripremu „mitskog puča“ u Crnoj Gori.

Vrhovni državni tužilac Crne Gore, Ivica Stanković, odbacio je danas špekulacije da su događaji vezani za pokušaj državnog udara iscenirani.

On je, u intervjuu Televiziji Crne Gore, rekao da „razne poluinformacije zbunjuju građane i javnost“ i najavio da će tužilaštvo blagovremeno obavještavati javnost „kada se steknu uslovi za to“.

„Imam četiri decenije dugu pravničku praksu i nisam prepoznat kao učesnik bilo kakvih sceniranja, a tako želim i da ostane“, rekao je Stanković.

Crnogorski mediji danas prenose pisanje ukrajinskih portala o Aleksandru Sinđeliću - jednog od osumnjičenih organizatora pokušaja terorističkog napada u Podgorici – koga vlasti u Kijevu smatraju teroristom zbog njegovog učešća u akcijama proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine.

Sinđelić, koji se u vrijeme podgoričkih događaja nalazio u Beogradu, izručen je prošle nedjelje Podgorici, gdje mu je istražni sudija Miroslav Bašović odredio 30-dnevni pritvor.

Glavni specijalni tužilac Crne Gore, Milivoje Katnić, nedavno je izjavio da tužilastvo ima dokaze da je upravo Sinđelić organizator grupe osumnjičenih za terorizam i kriminalno udruživanje, te da je on bio "osoba koja je pripremila oružje i dron".

XS
SM
MD
LG