Linkovi

Rusija: Nepoželjan i centar za decu izbeglica


Ruski zakon o stranim agentima primenjen je na više od sto nevladinih organizacija od kojih su mnoge bile primorane da smanje svoje aktivnosti ili prestanu sa radom. Na udaru kontroverznog zakona je sada i Centar za učenje za decu izbeglica

Ruske vlasti koriste kontroverzni zakon o takozvanim stranim agentima, iz 2012. da bi stavile na crnu listu nevladine organizacije koje, sredstva za rad, uključujući i političke aktivnosti, dobijaju iz inostranstva. U Rusiji izraz "strani agent" nosi negativnu konotaciju špijunaže iz doba Hladnog rata, a autori tih zakona tvrde kako su oni neophodni da bi se sprečio zapadni politički uticaj koji narušava ruski poredak.

Deca izbeglica crtaju mapu Moskve na času kulture i običaja, koji drže volonteri nevladine organizacije Komitet za pomoć civilima. Međutim nastava, koja ima za cilj da pomogne deci iz Avganistana, Konga, Sirije i drugih zemalja da se uklope u sredinu, je sada samo privremena. Ovaj čas se održava u studiju za izradu keramike.

Situacija se pogoršala u leto kada je Komitet za pomoć civilima stavljen na listu stranih agenata. Iste nedelje dobili smo pismo da u roku od tri meseca moramo da ispraznimo prostorije u kojima radimo. To nije slučajnost", smatra nastavnik Denis Lančikov.

Grupa Centara za učenje za decu izbeglica, je izbačena iz prostorija u kojima je radila trideset godina u februaru, bez objašnjenja. Ruski zvaničnici su grupu ocenili kao stranog agenta, termin koji implicira nelojalnost. Organizaciju je je to pogodilo i finansijski.

“Godinama smo bili finansirani. Nazvali su nas i pitali direktno da li smo se prijavili na listu stranih agenata i odgovorili smo da jesmo. Dva dana kasnije dobili smo pismo da ruska vlada prestaje da finansira rad centra”, kaže Svetlana Ganuškina iz Komiteta za pomoć civilima.

Centar je počeo sa radom 1990. kako bi se pomoglo deci koja su raseljena zbog rata u Čečeniji. Centrar se širio i pomagao deci da nauče ruski i da se što lakše i bolje uklope u sredinu.

“Na žalost mi smo im jedina šansa. Deca koja su išla u našu školu će sada verovatno odustati od školovanja. Biće im teško. Ostaće bez ikakvih smernica", poručuje Olga Nikolenko iz centra.

Izbeglice koje pohađaju časove misle isto.

“Da nema ovih ljudi mrzeo bih Moskvu. Bilo bi jako dosadno”, kaže izbeglica iz Jemena Samer Aliazadi.

Međutim, i pored smanjenih resursa volonteri centra ne gube optimizam. Oni će, kažu, nastaviti da drže časove izbegloj deci, sve dok budu nalazili prostorije, ma koliko one bile provremeno rešenje.

XS
SM
MD
LG