Linkovi

"Rusija će odgovoriti na proterivanje diplomata"


Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov
Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je da će Moskva odgovoriti na proterivanje 60 ruskih diplomata iz SAD, zbog optužbi da su špijuni. Ruske diplomate imaju nedelju dana da napuste Ameriku.

I 22 druge zemlje, ukljućujući Francusku, Nemačku, Poljsku takođe su proterale ukupno 77 članova ruskog „obaveštajnog osoblja“ saopštila je Bela kuća. Australija je takođe proterala dvoje „nedeklarisanih obaveštajnih agenata“.

Lavrov je za masovna proterivanja ruskih državljana okrivio „kolosalni pritisak“ koji vrše SAD. Potez SAD, zajedno sa zatvaranjem ruskog konzulata, je odgovor Stejt dipartmenta na „neviđeno kršenje Konvencije o hemijskom oružju i međunarodnog prava“, zbog napada nervnim gasom na bivšeg ruskog špijuna i njegovu kćerku u Velikoj Britaniji.

I NATO proteruje članove ruske misije

NATO je objavio da je proterao sedmoricu ruskih diplomata I odbio akreditacije za još troje u sklopu “širokog, snažnog I koordinisanog” odgovora međunarodne zajednice na napad nervnim gasom na bivšeg ruskog špijuna I njegovu kćerku u Britaniji.

“Danas smo povukli akreditacije za sedam članova ruske misije pri NATO-u I odbićemo još tri koje su na čekanju”, rekao je Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

“To je jasna poruka Rusiji da će za svoje neprihvaljtivo ponašanje morati da plati I da trpi posledice”.

Stoltenberg je naglasio da Severnoatlantski savet smanjio brojnost misije Rusije na 20 članova. Ovaj potez usledio je nakon odluke SAD I još 22 zemlje da, zbog trovanja bivšeg špihjuna Sergeja Skripalja I njegove kćerke Julije, koji su ranije ovog meseca pronađeni bez svesti u Salisberiju.

“Naši potezi odražavaju veliku brigu saveznika I deo su zajedničkog odgovora na ponašanje Rusije. Današnja odluka neće promeniti politiku NATO-a prema Rusiji”, rekao je Stoltenberg.

XS
SM
MD
LG