Linkovi

Rusija priželjkuje "bregzit"


Dok će Britanci odlučiti o eventualnom izlasku iz EU na referendumu 23. juna, Rusija je jedna od retkih zemalja koja favorizuje takozvani bregzit. Politički analitičari kažu da se Kremlj nada da bi bregzit oslabilo evropsku odlučnost protiv Rusije koja se podiže na svetskoj sceni.

Dok se po britanskim pabovima vodi žestoka debata o tome da li zemlja treba da napusti Evropsku uniju, u moskovskim kafićima ima puno onih koji podržavaju bregzit.

“Mislim Engleska je tako karakteristična zemlja kojoj zaista nije potrebno članstvo u Evropskoj uniji, jer su se već distancirali od ostalih vlada u Uniji. Mislim da se odlično snalaze izvan Evropske Unije”, smatra Marina Karpova, radio voditelj iz Moskve.

Rusi ponavljaju propagandu Kremlja, tvrdeći da Britanija ima za cilj da oslabi Rusiju bez obzira na ishod referenduma.

“Čak i ako Engleska formalno napusti Evropsku uniju, njene veze će ostati netaknute. Radiće i dalje na tome da naškodi Rusiji”, ističe Nadežda Stepanova, direktorka.

Kremlj širi antievropska osećanja i udvara se evropskim političarima prijateljski nastrojenim prema Rusiji.

“Manje neprijateljski znači da su slepi za ambicije Moskve da reintegriše post-sovjetski prostor", smatra Aleksandar Baunov iz Karnegi Centra u Moskvi.

U slučaju bregzita, Evropska unija bi izgubila jednog od najjačih protivnika ruskog uticaja u Evropi, kaže analitičar Instituta za politički kapital, Peter Kreko, u razgovoru putem Skajp-a.

"Bio bi to početak raspada i destabilizacije Evropske Unije u celini. A, reč je i o Velikoj Britaniji, jednog od najžešćih kritičara Putinove Rusije.”

Bez Britanije, Evropska unija bi mogla da se pokoleba oko sankcija protiv Moksve, što bi ohrabrilo dalje Putinove ambicije.

XS
SM
MD
LG