Linkovi

Rusija za neutralnost Balkana


Rusija kao alternativu evroatlantskim integracijama balkanskih zemalja vidi njihovu neutralnost, ocenjeno je na današnjem skupu o geostrateškom pozicioniranju Srbije.

Poziv Crnoj Gori za članstvo u NATO, ubrzane integracije BiH i pregovore sa Srbijom Rusija vidi kao pokušaj zapada da uspostavi kontrolu nad preostalim bivšim jugoslovenskim republikama, ocenjeno je na skupu.

Osim nesposobnosti da transformišu svoja društva, države kao što su Rusija i Srbija dele i osećaj frustracije zbog gubitka – Srbija Jugoslavije, a Rusija SSSR-a i statusa svetske sile, ocenila je danas predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko.

Na skupu o geostrateškom pozicioniranju Rusije i odnosu prema Srbiji Biserko je ocenila da postoje dva su faktora koja guraju zapadni Balkan u nestabilnost: to je nespremnost EU da se širi na Balkan i Rusija koja je izgubila sredstvo uticaja prekidom izgradnje gasovoda:

"Rasprava o tome kojoj strani treba Srbija da se privoli je nažalost isprazna i dosta histerična. Dominira propaganda koja eliminiše sve neistomišljenike, a neke ličnosti su zbog svojih stavova izložene linču – što se nedavno dogodilo Jeleni Milić."

Direktorka Fondacije za otvoreno društvo Jadranka Jelinčić rekla je da se o odnosima Rusije i Srbije govori na osnovu osećanja i romantičnih predstava o prošlosti, a po njenom mišljenju upoznavanje sa činjenicama koje su se događale u protekla dva veka može da pomogne da se revalorizuju znanja i da Srbija u većoj meri postane zaštitnih sopstvenih interesa u tim odnosima, rekla je Jelinčić:

"Reč Rusija se po frekvenciji povećala i u javnom govoru, i u medijima. Međutim, to nužno ne znači i da se povećala količina znanja. Zapravo, o Rusiji i odnosima Rusije i Srbije najčešće se govori na osnovu osećanja, a ta osećanja uglavnom proizilaze iz romantizovanih predstava o prošlosti."

Istoričarka Latinka Perović rekla je da Rusiju i Srbiju vezuju državne, vojne, političke, kulturne veze, dok je najinferiornija privredna saradnja. Ona je rekla da se izdvajaju dve generacije političara u Srbiji koje su se ugledale na Rusiju – prva je generacija ranih srpskih socijalista koje oličava Svetozar Marković, kao i generacija komunista, koji su ostavili društvo bez alternative u vidu kapitalizma i liberalizma, rekla je Perović.

XS
SM
MD
LG