Linkovi

Rušenje aviona "Idžipter" - Egipat sumnja na terorizam


Egipatske vlasti potvrdile su da su pronašle olupinu aviona kompanije “Idžipter”. Erbas sa 66 putnika i članova posade, na letu Pariz-Kairo, nestao je sa radara ubrzo pošto je ušao u egipatski vazdušni prostor iznad Sredozemnog mora, južno od Grčke. Egipatska vlada veruje da je u pitanju bio teroristički napad.

Kompanija “Idžipter” saopštila je da je izgubila kontakt sa Erbasom A320 oko 2 i po sata ujutro po kairskom vremenu, kada je avion bio na visini od nešto više od 11 hiljada metara.

Grčki ministar odbrane Panos Kamenos naveo je da je letelica napravila nekoliko oštrih i neočekivanih zaokreta pre nego što je, na oko tri hiljade metara nestala sa radara.

Medju putnicima je bilo 30 Egipćana, 15 Francuza i gradjana još 10 zemalja. Na aerodromima u Parizu i Kairu, rodjaci i prijatelji putnika, očajnički su čekali vesti.

“Rekli su nam da je avion nestao i da ne mogu da daju nikakve informacije dok ne budu sigurni.”

“Rekli su nam da ne slušamo glasine, i da je avion nestao. To je sve.”

Egipatske vlasti su ubrzo posumnjale na terorizam

"Ako pažljivo analizirate situaciju, mogućnost terorističkog napada je veća nego da je avion imao tehnički problem”, rekao je egipatski ministar za avijaciju Šerif Fati.

Egipatska ekonomija je pretrpela veliki udarac prošlog oktobra, kada je podmetnuta bomba u ruski avion koji je leteo iz popularnog odmarališta Šarm el-Šeik za Moskvu.

Egipatski ministar avijacije istakao je da će, u slučaju da se potvrdi da je terorizam doveo do rušenja aviona Egypt Air-a, Francuska snositi odgovornost za eventualne bezbednosne propuste. Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je u Parizu da francuska vlada sarađuje sa egipatskim i grčkim vlastima u potrazi.

Imamo dužnost da utvrdimo sve činjenice o uzroku pada aviona. Nijedna pretpostavka za sada nije isključena.”

Američki državni sekretar Džon Keri, koji učestvuje na NATO samitu u Briselu, izrazio je saučešće porodicama žrtava.

“Želim da izrazim saučešće Egiptu i svim zemljama pogodjenim zbog ovog dogadjaja. SAD pružaju pomoć u potrazi, a relevantne vlasti daju sve od sebe da ustanove činjenice o tome šta se dogodilo”

Bela kuća je ponudila pomoć evropskim i bliskoistočnim saveznicima u nastojanjima da unaprede mere bezbednosti na svojim aerodromima.

XS
SM
MD
LG