Linkovi

Ruralna Amerika polaže nade u Trampa


Poljoprivrednik iz Kanzasa Rodni Grejser

Savezna država Kanzas, na američkom srednjem zapadu, od 1964. godine glasa za republikanske predsjedničke kandidate. Glas Amerike je nedavno u Kanzasu razgovarao sa pristalicama predsjednika Donalda Trampa i jednim demokratom o Trampovih prvih 100 dana u Bijeloj kući

Okrug Vudson u Kanzasu, srcu Amerike, poznat je po nepreglednim ravnicama i ljubaznim ljudima koji ne žure nigdje. U tom području, tri od četiri birača glasala su za predsjednika Donalda Trampa. Među njima je i poljoprivrednik Rodni Grejser.

“Mislim da je srednji dio Amerike izabrao Donalda Trampa.”

Rodni Grejser je vlasnik više od hiljadu hektara zemljišta na kojem gaji kukuruz i soju.

"Ovdje postoji logika koju ljudi u gradovima ne shvataju. Slijepi su za nju.”

Grejser kaže da je poljoprivreda suficitna grana, zbog čega želi da predsjednik Tramp pomogne da bude konkuretnija na globalnim tržištima.

“Ako uništimo srednji dio Amerike i poljoprivredu to će se osjetiti u cjelokupnoj ekonomiji i na kraju će i obale trpjeti posljedice.”

Grejserov region živi zahvaljujći poljoprivredi. Ali jedva. Vudson je najsiromašniji okrug u Kanzasu.

“Kada sam bio dijete, imali smo četiri prodavnice alatki, tri do četiri prodavca automobila. Ništa od toga nije ostalo”, kaže poljoprivrednik Geri Stil.

Stil radi na istoj farmi na kojoj je rođen. Njegovi sinovi su napustili Kanzas zbog poslova. On kaže da više ne postoji tržište za sijeno, kao ni za kukuruz.

"Naši troškovi su ogromni, u poređenju sa cijenom koju dobijamo za proizvode.”

Stil polaže nadu u Trampa.

“Do sada je dobro. Razgnjevio je sve. To je dobar znak.”

Demokrata Vilina Tresler nije glasala za Trampa, ali ima savjet za novog predsjednika.

“Da ćuti, sjedne i sluša svoje savjetnike. I to za početak.”

Bez obzira da li su demokrate ili republikanci, ovi stanovnici Kanzasa imaju isti američki san: da se vrate poslovi i da farme budu ponovo profitabilne, a onda će se i njihova djeca vratiti kući.

XS
SM
MD
LG